Groen: “Ontslag Verhegge zal crisis in kinderopvang niet oplossen”

©  BART DEWAELE

Oppositiepartij Groen noemt de discussie over de positie van Katrien Verhegge, de leidend ambtenaar van het agentschap Opgroeien, een “bliksemafleider”. “Door de kop te laten rollen van een ambtenaar zal de regering-Jambon de crisis in de kinderopvang niet oplossen. Daarvoor moet de regering in eigen boezem kijken en eindelijk fors haar beleid bijstellen”, zegt Vlaams parlementslid Celia Groothedde.

Bron: BELGA

Het agentschap Opgroeien en topvrouw Verhegge waren woensdag kop van Jut tijdens het actualiteitsdebat in het Vlaams Parlement over de nieuwe berichten van wantoestanden in kinderdagverblijven. Verschillende partijen namen het agentschap onder vuur en lieten verstaan dat het vertrouwen in topvrouw Verhegge weg was.  Volgens minister van Welzijn Hilde Crevits wordt Verhegge geëvalueerd. “Daar zal op korte termijn ook verslag en uitspraak over komen”, zo klonk het woensdag. 

LEES OOK. Hoelang kan topvrouw agentschap Opgroeien nog aanblijven na nieuwe gruwelverhalen? “Er zullen nog zulke dossiers opduiken”

Ook volgens Groen zijn er fouten gemaakt door het agentschap Opgroeien. Maar de problemen in de kinderopvang gaan volgens parlementslid Groothedde verder dan de gebrekkige opvolging door Opgroeien. “De incidenten die aan het licht blijven komen in de kinderopvang, los je niet op met één ontslag, wél met een verregaande investering in de werkomstandigheden en door eindelijk de loodzware norm van 9 kinderen per begeleider naar omlaag te halen”, meent Groothedde. 

Volgens Groen is de crisis in de kinderopvang in de eerste plaats de verantwoordelijkheid van deze en voorgaande Vlaamse regeringen. “De kinderopvang zit op alle vlakken in zware crisis. Wat nu als eerste moet gebeuren, is de loodzware druk bij kindbegeleiders verlichten. Dat zou een eerste belangrijk signaal zijn van de regering. Als ze dat niet doet, dan zal de werkvloer alleen maar verder leegstromen waardoor de crisis zich nog verder zal uitdiepen”, aldus nog Groothedde.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer