Kempens kartingtalent Alexander (11) stoomt zich klaar voor WK in Portugal: “Geen woorden voor dit gevoel”

© RTV

Herselt -

Zijn talent en toewijding leggen de jonge Herseltse kartingpiloot Alexander Van Meeuwen (11) geen windeieren. Hij koerste genoeg punten bij elkaar voor een ticket naar de Grand Finals Karting, het officieuze WK in Portugal. Vrijdag vertrekt hij om er zich te meten met een internationaal deelnemersveld. Vorig jaar mocht hij ook al naar Bahrein. Mama Sofie Coeck en papa Christof Van Meeuwen zijn trots op zijn inzet.

Kristof Van Rompaey

De 11-jarige Alexander Van Meeuwen racet nog maar drie jaar, maar toont zich een talent. De aanleg en de interesse kreeg hij mee van zijn papa Christof, die vroeger zelf racete. “Heel veel wedstrijden reed Alexander nog niet, maar toch rijdt hij sinds dit seizoen vooraan tussen deelnemers met meer ervaring en trainingskansen”, zegt mama Sofie. “Het talent is er dus wel, maar hij moet nog wat ervaring kunnen opdoen. Zijn lichaam heeft ook nog wat meer uithoudingsvermogen nodig, zeker om een categorie te stijgen.”

Alexander oefent een of twee keer per week met het team GKS in Genk. “We bekijken nu hoe hij nog wat meer zou kunnen trainen. Uiteindelijk gaat dat wel het verschil maken”, zegt Sofie. “Een wedstrijd is op zich ook een training. Het begint op vrijdag, met kwalificaties op zaterdag en de race zelf op zondag. Zo verzamelen de deelnemers punten, die uiteindelijk bepalen of ze mee naar het WK mogen. Tijdens zijn laatste race van het seizoen wist Alexander er op de valreep nog genoeg bij elkaar te rijden om mee te mogen.”

Passie en talent

Voor Alexander wordt dit al zijn tweede WK. Vorig jaar mocht hij mee naar Bahrein, nadat er iemand afhaakte. “Ik vroeg me toen af of hij er al wel klaar voor was, maar nu ben ik blij dat hij die ervaring heeft opgedaan”, zegt Sofie. “Vorig jaar deed mijn man de mechaniek. Nu gaan ook een technieker en zijn trainer/vertrouwenspersoon mee. Zelf blijf ik met de dochter thuis. We hebben ook nog een paard. We moeten onze aandacht dus wat verdelen.”

“Sinds dit seizoen weet Alexander zich vooraan te plaatsen tussen racers met meer ervaring en trainingskansen”, zegt zijn mama Sofie. © rr

Sofie geeft grif toe dat ze in het begin moeite had met de passie van haar zoon. “Ze zijn nog zo jong, maar scheuren wel aan snelheden tot 110 kilometer per uur over het circuit”, zegt ze. “In het begin kon ik het moeilijk aanzien, maar nu ik zijn passie en zijn talent zie, ga ik er wel mee in op. De sport is beter beveiligd dan vroeger, dus we willen hem die kansen geven. Ik wil hem wel nog extra begeleiden in het omgaan met stress en ademhaling en met het algemene sportieve luik. Sterke nek- en rugspieren zijn belangrijk, want zo’n koers is echt zeer intensief. Ook tegenslagen moet hij leren te verwerken. Die horen bij de sport.”

Race lezen

Het WK vindt plaats van zaterdag 19 tot en met zaterdag 26 november. Via een sportstatuut kreeg Alexander vijf schoolvrije dagen voor zijn deelname. “Sommige deelnemers gingen op voorhand al eens trainen in Portugal”, zegt Sofie. “Die kans had Alexander niet, onder andere omdat hij pas laat wist dat hij mee kon. Hij kijkt nu wel veel naar races op het Portugese circuit. Hij leest die koersen helemaal uit. Dat doet hij ook met beelden van zichzelf, om te zien waar hij zich kan verbeteren. Zijn papa helpt hem daar veel mee.”

© Jakub Rovny

Alexander heeft een duidelijk doel voor het WK. Liefst wil hij winnen, maar hij gaat sowieso voor een plaats in de top 10. Een zitje in de Formule 1 bemachtigen is zijn ultieme droom. Uitzendingen van de koningsklasse van de racerij missen vader en zoon zelden. Allebei zijn ze bewonderaars van zevenvoudig wereldkampioen Lewis Hamilton. “Racen doet Christof zelf niet meer”, zegt Sofie. “Hij geniet er nu zeker zo veel van om Alexander te zien groeien in de sport. Het raakt hem ook wel emotioneel.”

Sponsors

Inschrijvingen, verse banden, herstellingen na een botsing: racen is zeker geen goedkope sport. Een aantal sponsors ondersteunt Alexander intussen al in zijn weg naar de top. “We zijn hen daar zeer dankbaar voor”, zegt Sofie. “In de toekomst gaan we er nog meer sponsors bij proberen te betrekken. Zoals dat in veel sporten gebeurt, horen daar ook evenementen zoals eetdagen bij. Zo willen we Alexander alle mogelijkheden geven om zijn talenten verder te ontplooien.”

Alexander was in de wolken toen hij hoorde dat hij weer naar het WK mocht. “Het gevoel was hetzelfde als vorig jaar”, zegt hij. “Er zijn geen woorden voor. Zenuwen? Voorlopig heb ik daar nog geen last van, maar eens het zover is, zal ik waarschijnlijk wel wat stress krijgen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus