Voetbal 1ste nationale FC Knokke

Na twee jaar profvoetbal in Beveren herlanceert Brendan Schoonbaert zijn carrière bij FC Knokke: “Opgeven staat niet in mijn woordenboek”

Brendan Schoonbaert beseft dat het zondag thuis tegen Sporting Charleroi B beter moet dan vorig weekend in Hoogstraten. © Bart Vandenbroucke

Knokke -

Na Antwerp en Gent komen nu ook de beloften van Charleroi op bezoek bij FC Knokke. Brendan Schoonbaert speelde twee jaar geleden nog op het hoogste niveau en zoekt nu zijn weg in het amateurvoetbal. “Zelfs ‘s avonds trainen went, maar ik blijf wel hopen op meer”, zegt de centrale verdediger.

Amaury Verdruye

Krijgt jong Belgisch talent te weinig kansen in het Belgische voetbal? Misschien wel. Sinds de overnamegolf door buitenlandse investeerders krijgen jonge Belgen het steeds moeilijker om door te breken in de Jupiler Pro League. Eerstenationaler FC Knokke lijkt bijna een patent te hebben op het overnemen van jonge talenten uit het profvoetbal. Met Dhoest, Ritière, Ghesquière, Pierre, Van Den Bossche, Samyn, Sula en Schoonbaert haalde sportief manager Kristof Arys intussen een imposant rijtje jonge ex-profs naar de kust. Brendan Schoonbaert speelde in het seizoen 2020-2021 bij Waasland-Beveren onder de huidige Club NXT-trainer Nicky Hayen maar liefst 27 wedstrijden in de hoogste afdeling. Daarmee is hij zelfs de Knokse recordhouder qua wedstrijden in eerste klasse.

Maar nu zit de nog altijd maar 22-jarige Schoonbaert dus bij FC Knokke. De centrale verdediger kwam dit seizoen naar de kustploeg als vervanger van Cercle-huurling Arne Cassaert. “Ik had al een tijdje contact met sportief manager Kristof Arys en we hadden meteen een klik”, vertelt Schoonbaert, die nog steeds bij zijn ouders in Aalter woont. “Na de overname van Waasland-Beveren voelde ik me er niet meer honderd procent thuis en was ik op zoek naar een nieuwe uitdaging. In het begin waren de resultaten bij Knokke wat wisselvallig, maar de laatste weken draait het vrij goed. Het is ook normaal dat iedereen elkaar wat moet leren kennen wanneer er dertien nieuwe spelers arriveren. Ondertussen kennen we elkaars sterktes en zwaktes en begint het goed te draaien, al waren we afgelopen zondag bij Hoogstraten niet op de afspraak. Over de omschakeling van trainen overdag naar ’s avonds ondervond ik eigenlijk weinig problemen. Overdag probeer ik me zo goed mogelijk te verzorgen door extra naar de fitness te gaan en daarnaast studeer ik ook voeding. Het interesseert me wel, maar ik weet nog niet of ik er echt iets mee wil doen.”

Het komt bijna wekelijks aan bod: de integratie van de beloftenteams. Zondagmiddag ontvangt FC Knokke de beloften van Sporting Charleroi. “Ik zag ze nog niet aan het werk, maar ik verwacht heel veel kracht en strijd”, vertelt de voormalig jeugdinternational, die bij Club Brugge kwam piepen onder hoofdcoaches zoals Ivan Leko en Philippe Clement. “Ik vind het uiteindelijk goed voor die jongens dat ze ervaring kunnen opdoen in het volwassenenvoetbal. Toen ik zelf nog bij de beloften speelde, had ik zeer graag meegespeeld in deze reeks. Na Charleroi trekken we naar Francs Borains. Twee moeilijke wedstrijden tegen twee Waalse ploegen dus. Beiden staan gekend voor hun fysieke voetbal. We zullen dus klaar moeten zijn om punten te pakken. We gaan beide matchen beter moeten aanpakken dan afgelopen weekend.”

Pupe achterna?

Bij Knokke probeert Brendan Schoonbaert zijn profcarrière te herlanceren. Wie weet treedt hij wel in de voetsporen van Joedrick Pupe. De Bruggeling ging vorig seizoen van Winkel Sport naar SK Lierse, waar hij elke week in de basis staat. Het kan dus nog. “Dat moet altijd het doel zijn”, is Schoonbaert duidelijk. “Je moet er altijd het maximale proberen uit te halen en wie weet kunnen we zelfs met Knokke de poort naar het profvoetbal openen. Opgeven staat niet in mijn woordenboek, maar laten we toch maar beginnen om met Knokke nog een mooi seizoen in eerste nationale te draaien.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus