Polderdistrict bereidt zich voor op nieuwe plukdag van 160.000 tulpen

160.000 tulpenbollen geplant aan Bomenbank. © koen fasseur

Berendrecht -

Op een halve dag verdwenen op de evenementenweide van de Bomenbank 160.000 tulpenbollen in de grond. De komende lente zorgen die opnieuw voor een overdonderende kleurenpracht. Wanneer de tulpen gratis mogen worden geplukt, is nu nog een vraagteken. Het tulpenfeest kreeg tien jaar geleden vorm, want dan was het 450 geleden dat de eerste tulpenbollen in de Antwerpse haven toekwamen.

Een decennium geleden vierde de stad Antwerpen en het polderdistrict een historische verjaardag. Vijftig jaar voor de tulpenbollen hun weg naar Nederland vonden, kwamen ze al aan in Antwerpen.  

Verschillende soorten en kleuren. © koen fasseur

Tulpen komen oorspronkelijk uit Turkije. In eerste instantie dachten de mensen hier dat de tulpenbollen een soort uien waren. De bollen werden dan ook gegeten. Toen bleek dat na de winter de achtergebleven tulpenbollen prachtige bloemen voortbrachten, kreeg de tulp een andere inhoud. Tot het midden van de twintigste eeuw was de tulpenteelt in de polder een belangrijke en arbeidsintensieve bedrijfstak. “Na de pluk vierde iedereen het oogstfeest met een volkse kermis en dat is wat we in het polderdistrict om de twee jaar doen”, legt districtsschepen Sandra Suykerbuyk (CD&V) uit.

Plantmachine is geladen. © koen fasseur

Tulpendag is blijver

“Dat kost het district 21.000 euro aan de aankoop van alle tulpenbollen. 160.000 stuks worden aan de Bomenbank geplant en dat komt neer op om en bij de 15.000 euro. Voor de overige 6000 euro sieren we in de lente pleinen en straten in ons district met de kleurrijke bloemen. Gezien het overdonderende succes blijven we elke twee jaar een tulpenplukdag organiseren”, zegt schepen Suykerbuyk.

Het aantal bezoekers van de vorige edities nam telkens toe. De laatste volwaardige tulpendag trokken bijna 17.000 bloemenliefhebbers naar de Bomenbank. “De meeste tulpenplukkers komen niet uit ons district, maar uit de brede regio. Toch is deze investering geen verloren geld. De tulpendag is een megahappening die het polderdistrict in de ruime belangstelling plaatst.”

Machine plant tegen 3km per uur. © koen fasseur

Machinaal planten

De firma Vanacker uit Harelbeke ondertekende met de stad Antwerpen een raamcontract voor het leveren en planten van de bollen. Zaakvoerder Geert Vanacker: “We zorgen niet alleen hier in Berendrecht voor tulpenweelde, maar we planten ook heel wat bloemen op andere plekken in de stad. De bollen importeren we uit Nederland. Die komen net voor de zomervakantie aan op het bedrijf. Vanaf 15 september beginnen we dan in heel het land om de bloembollen te planten. Normaal gezien zijn we dan rond het werk begin december”, aldus zaakvoerder Vanacker.

In het voorjaar wordt er opnieuw gratis geplukt. © erik vandewalle

Dat planten gebeurt uiteraard machinaal. Geert Vanacker: “Gelukkig is de ondergrond in de Bomenbank ideaal voor het planten. De plantmachine rijdt hier aan 3km per uur. De gaten worden automatisch gemaakt, de tulpenbollen verdwijnen in dat gat en dat wordt ook onmiddellijk weer dichtgegooid. Nu zijn het de weergoden die bepalen wanneer de tulpen optimaal zijn om geplukt te worden.”

(Erik VAndewalle)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus