Gemeente doet inspanning voor inwoners: belastingen dalen van 6 naar 5%

Door de straatverlichting te dimmen, bespaart de gemeente jaarlijks 100.000 euro. © GGH

Ravels -

De kosten stijgen en de koopkracht daalt, voor zowel burgers als overheden. Toch verlaagt het gemeentebestuur van Ravels voor volgend jaar de aanvullende personenbelasting (APB).

Wouter Adriaensen

De APB is een extra som die gemeentes aan hun inwoners vragen. In Ravels is die al twintig jaar 6%, ruim onder het Vlaamse gemiddelde van 7,2% dus. Daar duikt het gemeentebestuur nu nog eens onder. “We moeten als gemeente op onze centen letten, maar we beseffen dat hetzelfde geldt voor onze inwoners”, zegt burgemeester Walter Luyten (CD&V). “We willen hen daar dan ook bij steunen. Deze regel zorgt er mee voor dat de Ravelse gezinnen hun koopkracht behouden.”

Ravels moet zelf momenteel al zo’n 750.000 euro extra ophoesten door de stijgende energieprijzen en nog eens ongeveer 1 miljoen euro omwille van de indexeringen van de loonkosten voor het gemeentepersoneel. De verlaging van de APB kost de gemeente nog eens zo’n 654.000 euro. Dat wordt deels gecompenseerd door het overschot op de exploitatie.

Unaniem goedgekeurd

Daarnaast bezuinigt de gemeente op een aantal zaken. “We hebben af te rekenen met een energiekost die gemiddeld vier keer hoger ligt dan voorheen”, aldus de burgemeester. “Een grote hap van dat energieverbruik wordt genomen door de openbare verlichting. Door die op bepaalde plaatsen en tijdstippen te doven, besparen we 100.000 euro op jaarbasis. Op belangrijke wegen en fietsassen blijft de straatverlichting branden, op landelijke wegen en in de wijken gaat het licht wel grotendeels uit.”

Het voorstel om de personenbelasting eenmalig te verlagen naar 5% werd al unaniem goedgekeurd door de Ravelse gemeenteraad. Tijdens de zitting van december wordt de gefinaliseerde versie opnieuw ter goedkeuring voorgelegd. De opcentiemen op het inkomen uit onroerende goederen, zoals gronden en gebouwen, blijven wel behouden op 787. Ook dat is lager dan het Vlaamse gemiddelde van 897.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus