Koning Charles wil Anne en Edward als mogelijke ‘invallers’

Koning Charles en zijn zus prinses Anne. ©  ISOPIX

Koning Charles heeft formeel gevraagd om zijn zus prinses Anne en broer prins Edward toe te voegen aan de lijst van zogeheten Counsellors of State, de mensen die voor hem mogen invallen. Het verzoek van de vorst werd maandag voorgelezen in het Britse Hogerhuis.

wverBron: De Telegraaf

Charles zegt in de verklaring dat hij Anne en Edward erbij wil hebben “om de continuïteit van openbare zaken” te waarborgen. Volgens de koning hebben zijn zus en broer al eens eerder taken van hem overgenomen. Counsellors of State zijn bij wet bevoegd om officiële taken uit te voeren namens koning Charles voor het geval hij bijvoorbeeld ziek is of in het buitenland is voor een reis. Die rol wordt doorgaans vervuld door de echtgenoot van de zittende vorst en de volgende vier volwassenen in de lijn van opvolging.

Sinds het overlijden van koningin Elizabeth zijn dat na koningin-gemalin Camilla prins William, prins Harry, prins Andrew en zijn dochter prinses Beatrice. Omdat Harry en Andrew geen volwaardige leden meer zijn van de Britse koninklijke familie lijkt het noodzakelijk om extra ‘invallers’ klaar te hebben staan. In oktober werd al duidelijk dat het Hogerhuis onderzoekt of het überhaupt nog wel gepast is dat zij die titel nog dragen.

Titels kwijt

Prins Andrew, die momenteel achtste in lijn van troonopvolging is, is al sinds 1981 Counsellor of State. Vanwege zijn connecties met de veroordeelde en overleden zedendelinquent Jeffrey Epstein gaf hij zijn titel van Koninklijke Hoogheid op. Harry, die op plek vijf staat van in de lijn van troonopvolging, deed in 2020 vrijwillig een stap terug omdat hij met zijn vrouw Meghan naar de Verenigde Staten vertrok.

Het komt overigens maar zelden voor dat een Counselor of State nodig is. Afgelopen mei was dat wel nodig toen koningin Elizabeth vanwege gezondheidsproblemen het Britse parlement niet kon openen. In haar plaats kwamen prins Charles en prins William.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer