Polderdorpen richten tijdens 11 novemberviering aandacht op vluchtelingen

Zandvliet had aandacht voor de vluchtelingen. © rr

Zandvliet -

In de Polder ging tijdens de herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog heel wat aandacht naar vluchtelingen. Hierbij werd een parallel getrokken tussen de oorlogsvluchtelingen uit Oekraïne en de vele Vlamingen die tijdens de Groote Oorlog veiligheid zochten in Nederland.

De verwijzing naar de oorlog in Oekraïne ligt voor de hand. Districtsburgemeester Carl Geeraerts (N-VA) vindt het terecht dat bij 11 november veel aandacht gaat naar de militairen en de slachtoffers, maar wil toch de vluchtelingen niet vergeten. Hij verwijst dan ook naar de situatie in oktober 1914. 

“Zowat half Antwerpen trok op korte tijd door de Antwerpse Polder richting Nederland. De bevolking van Bergen op Zoom werd op korte tijd veertien keer groter. De Nederlandse overheid stampte tijdelijke dorpen uit de grond met huizen, scholen, winkels, eigen kerk en ziekenzalen zodat de vluchtelingen hun leven konden verderzetten. Na afloop van de oorlog werden die dorpen simpelweg terug ontmanteld en keerden de Vlaamse ontheemden terug”, zegt Carl Geeraerts.

“Bijna vijf miljoen Oekraïners ontvluchtten hun land. Meer dan 25.000 van hen zijn in ons land geregistreerd. Zij hebben geen idee of en wanneer ze terug naar huis kunnen. De omstandigheden waarin de Belgische vluchtelingen tijdens WO1 hebben moeten leven indachtig, is het belangrijk dat de Oekraïense vluchtelingen hen goed opvangen en hen de reële mogelijkheid bieden zich te integreren in onze samenleving”, aldus nog Carl Geeraerts in zijn 11 novemberspeech.

(evdw)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus