België is uitgeschakeld in Billie Jean King Cup, Elise Mertens baalt na opgave: “Kon niet meer normaal opslaan”

©  BELGA

De finalefase van de Billie Jean King Cup in Glasgow zit erop voor de Belgische tennisvrouwen. Elise Mertens (WTA 29) gaf donderdag op in het tweede enkelduel tegen de Australische Ajla Tomljanovic (WTA 33). Tomljanovic leidde op dat moment met 3-0 in de derde set. Mertens had de eerste set gewonnen met 6-4, Tomljanovic de tweede met 6-4. Australië komt door de nieuwe zege op een onoverbrugbare 2-0 voorsprong.

Bron: BELGA

Mertens won de eerste set met 6-4 en leek met een 3-0 voorsprong in de tweede set ook op weg naar een zege in twee sets. Die was nodig voor de Belgen om in de race voor kwalificatie voor de halve finales te blijven. De 26-jarige Limburgse kreeg in de tweede set echter last van de rechterschouder en moest een medische time-out aanvragen. Tomljanovic profiteerde en haalde de tweede set binnen met 6-4. De kwalificatie was zo al buiten bereik voor België. Mertens probeerde het in de derde set nog, maar gaf uiteindelijk op bij een 3-0 achterstand.

Eerder op de dag verloor Alison Van Uytvanck (WTA 54) kansloos van Storm Sanders (WTA 237) in het eerste enkelduel. Het werd twee maal 6-2. Van Uytvanck vierde haar wederoptreden na een rugblessure. Later op de dag is er nog het overbodige dubbelspel.

De Belgische vrouwen verloren woensdag hun eerste ontmoeting in de finalefase van de Billie Jean King Cup met 2-1 van Slovakije. Australië opende haar groepsfase dinsdag met een 2-1 zege tegen Slovakije.

Elise Mertens: “Kon niet meer normaal opslaan”

“Deze wedstrijden kwamen te vroeg voor mij”, reageerde Mertens. Woensdag speelden we al vanaf 10 uur ‘s morgens, donderdag eveneens. Spelen voor België is een voorrecht en ik was heel gelukkig hier te zijn. Maar anderzijds wist ik dat het een fysieke uitdaging zou zijn. Ik begon heel goed aan de match maar op het einde van de eerste set begon ik pijn te voelen. Ik heb geprobeerd ermee om te gaan maar ik kon niet meer normaal opslaan en mijn forehand werd ook zwakker.”

Mertens had de zege nochtans binnen handbereik. In de tweede set leidde ze met 4-1 en 40-0 maar nadat ze dat spel verloor, ging het snel bergaf.

“Ik voelde de pijn tot in mijn elleboog. Ik wist dat ik moest winnen, en in twee sets omdat Alison in twee sets had verloren. Ik heb alles geprobeerd maar uiteindelijk kantelde het spelbeeld”, legde ze uit. “Ik ben altijd klaar om voor mijn land te spelen maar maandagavond stond ik nog op de baan in Texas. Hier zijn weinig speelsters aanwezig die erbij waren op de Masters. Alleen de Tsjechen, maar zij moesten donderdag pas in actie komen. Het zou mij zeker hebben geholpen om een beetje later te spelen, of minstens in de namiddag. Wij hebben met de ploeg het maximum gegeven. En volgend jaar gaan we er opnieuw voor.”

©  EPA-EFE

Johan Van Herck: “Waren beter dan in 2021 maar dat volstond niet”

Johan Van Herck had moeite om zijn ontgoocheling te verbergen na de uitschakeling van België op de Billie Jean King Cup. “We waren beter dan in 2021 maar dat volstond niet”, zei de kapitein donderdag na het 3-0 verlies in de tweede groepsmatch tegen Australië.

“Het is zwaar om twee keer te verliezen want wij waren hier om de halve finales te bereiken. We waren eenvoudigweg niet goed genoeg”, stelde Van Herck. “Er is frustratie en ontgoocheling want er waren momenten waarop we de wedstrijden in ons voordeel konden laten kantelen. Ik kan de meisjes niets verwijten want ze hebben alles gegeven. We waren beter dan in 2021 maar dat volstond niet. Nu moeten we analyseren wat we beter kunnen doen.”

Van Herck had het ook over Elise Mertens. Die kwam pas dinsdagavond terug van de Masters in de Verenigde Staten maar stond woensdag in Glasgow al op het terrein tegen Slovakije. Donderdag moest ze geblesseerd opgeven in haar enkelmatch tegen Australië.

“Deze situatie is niet correct tegenover Elise en dat heeft een impact gehad op onze ploeg. Tsjechië mag vandaag aan het toernooi beginnen en de VS mogen een avondsessie spelen. Als klein land betalen wij de prijs. Ik wil dat niet als excuus inroepen maar ik wil het wel vermelden”, besloot hij.

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer