Rupelstreek Helpt zet actie tegen lege brooddozen op

Rupelstreek Helpt op Niel Jaarmarkt. © bar

Rupelstreek -

Rupelstreek Helpt vzw, ontstaan na de overstromingen in Wallonië in de zomer 2021, verlegt zijn actieterrein en heeft met ‘een gevuld schoofzakske’ een nieuwe actie opgestart. Daarmee willen de vrijwilligers iets doen aan de problematiek van lege brooddozen op school.

Na de watersnood in Wallonië kwam vanuit de Rupelstreek onder impuls van een aantal vrijwilligers een grote solidariteitsgolf op gang. Verschillende mensen reden met hulpgoederen over en weer en gingen ter plaatse helpen. Al snel groeide daaruit het idee om zich te verenigen in vzw Rupelstreek Helpt.

“Met Rupelstreek Helpt hebben we samen met een groep van Kortrijk een 250-tal huizen aangepakt”, vertelt bestuurslid Dirk De Groof die er van in het begin bij was. “Ik heb intussen al zo’n 15.000 kilometer over en weer afgelegd en rijd soms nog naar daar want alle nood is er nog niet geledigd.”

“Tussen de vrijwilligers heeft dit ook een sterke band doen ontstaan wat ertoe heeft geleid dat we van mening waren dat we ook hier te plaatse iets moesten ondernemen. We zijn ons daarom beginnen informeren waar we best iets zouden kunnen betekenen. Omdat we toch wel opvallend veel signalen opvingen over de problematiek van de ‘lege brooddozen’ op school heeft dit ons tot deze actie van ‘een gevuld schoofzakske’ geleid. Intussen hebben enkele scholen ons al gecontacteerd en eerlijk gezegd staan we er verbaasd van in hoeveel en welke scholen deze problematiek toch speelt.”

De gevulde brooddozen die Rupelstreek Helpt verkoopt. © bar

“Het komt er nu op aan zoveel mogelijk middelen in te zamelen om concrete acties naar de scholen toe te kunnen opstarten. Alle scholen uit de regio tegelijk gaan we helaas niet kunnen helpen, daar zijn onze middelen te beperkt voor. Maar we hopen toch in vier of vijf scholen iets te kunnen opstarten. Wat en hoe, moeten we nog uitmaken, maar we denken bijvoorbeeld om in scholen langs te gaan om soep met brood aan te bieden. Bovendien hopen we daarvoor ook samenwerkingen aan te knopen.”

Om de nodige middelen bij mekaar te krijgen, verkoopt Rupelstreek Helpt brooddozen die gevuld zijn met onder meer kaarsen, handdoekjes en kleurpotloden, glazen gevuld met snoep, wijn en zakjes met truffels. Je kan ook altijd een vrije gift doen. Alle info vind je terug op Rupelstreek Helpt .

Bart Roggeman

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus