Von der Leyen waarschuwt voor mogelijk moeilijke gasbevoorrading volgende winter

Commissievoorzitter Ursula von der Leyen. ©  AP

De Europese Unie loopt het risico in 2023 te weinig gas te vinden om zich volledig te kunnen bevoorraden. Dat heeft Commissievoorzitter Ursula von der Leyen gezegd in het Europees Parlement in Brussel. De gasbevoorrading dreigt volgende winter “nog uitdagender” te worden dan dit jaar.

gliBron: BELGA

Sinds de Russische inval in Oekraïne doet de Europese Unie er alles aan haar import aan fossiele brandstoffen vanuit Rusland - voornamelijk gas - zo snel mogelijk af te bouwen. Moskou perkte zijn leveringen dan weer in, wat gezien wordt als vergelding voor de westerse sancties naar aanleiding van de oorlog.

Als Rusland de gaskraan naar de EU volledig dichtdraait, de wereldwijde bevoorrading met vloeibaar aardgas (lng) tekorten vertoont en bovendien de vraag naar lng toeneemt door het economisch herstel in Azië, kan de EU met tekorten bij de opslag van gas geconfronteerd worden. Concreet zou Europa tot 30 miljard kubieke meter lng kunnen tekortkomen, waarschuwde Von der Leyen.

Daarom moet er snel ingegrepen worden, betoogde ze. Ze verwees onder meer naar een nieuw voorstel dat haar Commissie op tafel heeft gelegd om de vergunningsprocedures voor de uitrol van installaties voor hernieuwbare energie te versnellen. Die maatregel kan volgens haar helpen potentiële tekorten te vermijden.

Het is volgens Von der Leyen ook belangrijk om de Europese industrie te blijven ondersteunen in deze economische uitdagende tijden. Ze haalde bijvoorbeeld de beslissing van de Commissie aan om precies in dat opzicht de staatssteunregels te versoepelen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen