Werkgeverorganisatie VBO hekelt actievoerders: “Een uitslaande brand blus je niet met benzine”
Pieter Timmermans van werkgeversorganisatie VBO. — © BELGA
Het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) heeft vandaag, op de actie- en stakingsdag van de vakbonden, die bonden een gebrek aan verantwoordelijkheidszin verweten. “Het overleg opblazen is gemakkelijk”, klinkt het bij de grootste werkgeversorganisatie van het land. Ze roept op tot een akkoord tussen vakbonden, werkgevers en regering, “waarbij ieder zijn deel van de kosten draagt”.
Op de website van het VBO komen gedelegeerd bestuurder Pieter Timmermans en directeur-generaal Monica De Jonghe terug op het afspringen van de gesprekken over de loonnorm en de verdeling van de welvaartsenveloppe maandag. “Het overleg opblazen is gemakkelijk, maar getuigt van bijzonder weinig verantwoordelijkheidszin”, zeggen ze, “wetende dat het lijstje met zorgwekkende cijfers elke dag aandikt.” Op dat lijstje staan onder meer de hoge inflatie, toename van de tijdelijke werkloosheid, daling van de uitzendarbeid, krimpende marges en een dalend ondernemersvertrouwen, aldus het VBO. “Als de loon-prijsspiraal bovendien blijft draaien en de inflatie blijft stijgen, wordt een recessie in 2023 nog moeilijk te vermijden.”
“Ondanks de alarmerende economische en maatschappelijke crisis blijven de vakbonden eisen dat werkgevers nog meer geld vrijmaken voor extra premies”, hekelen de VBO-toplui. “Terwijl iedereen weet dat je een pompier niet vraagt om een uitslaande brand te blussen met benzine.”
Timmermans en De Jonghe wijzen erop dat de lonen in België 5,7 procent sneller stijgen dan in de buurlanden en dat de loonkostenhandicap door de automatische indexering is toegenomen: “onze absolute loonkosten liggen liefst 16 procent hoger dan in onze buurlanden”. Wat de vakbondseis om de energieprijzen te bevriezen betreft, zeggen de VBO’ers dat België niet alleen zo’n beslissing kan nemen.
De werkgeversorganisatie pleit voor “een tripartiet akkoord tussen vakbonden, werkgevers en regering, waarbij ieder zijn deel van de kosten draagt. En die niet afwentelt op de bedrijven (via de loonindexering) en de toekomstige generaties (via het begrotingstekort)”, aldus Timmermans en De Jonghe.
Hoofdpunten
Waarom zo veel mensen wakker liggen van het Sanda Dia-vonnis. “Heel makkelijk om hier een symbool in te zien”
Zeker twee doden nadat toeristenboot zinkt op Lago Maggiore in Italië, brandweer zoekt vermisten
Kiev voor tweede nacht op rij aangevallen met raketten en drones: “Meer dan 40 luchtdoelen gedetecteerd en vernield”
Mauro (3) heeft een zeldzame spierziekte, en het enige medicijn kost 2.500 euro per dag: “We hopen dat er zicht komt op erkenning in België”
Beste van Plus
Bestuurder wil overstromende straat oversteken, maar ontdekt al snel dat dat een dom idee was
ROYALS. Prinses Kate heeft een nieuwe hobby en prinses Alexia heeft (bijna) haar diploma
Eeuwenlang verdwenen schat uit Chinese Ming-dynastie ontdekt, waarde: 4 miljoen euro… per stuk
Man popt champagnefles, maar dat komt voorbijvliegende vogel duur te staan
Lees meer
Wanneer wordt een strenge baas een toxische baas? “We zijn niet allemaal geboren psychopaatjes”
Baloji, de “tovenaar” die België leerde rappen, en nu Cannes verrast als selfmade filmmaker
Waarom zo veel mensen wakker liggen van het Sanda Dia-vonnis. “Heel makkelijk om hier een symbool in te zien”
Wereldrecord langste robotketen ooit gevestigd op festival Nerdland