Voka: “Actievoerders zetten de koopkracht van morgen op de helling”

©  BELGA

De Vlaamse ondernemingsorganisatie Voka is niet te spreken over de “roekeloze” stakings- en actiedag die de vakbonden woensdag organiseren. De acties veroorzaken grote economische schade en bedreigen zo de koopkracht van morgen, klinkt het. Ook de Waalse tegenhanger Uwe (Union wallonne des entreprises) reageert met onbegrip.

wverBron: BELGA

Voka betreurt dat vooral de havens en luchthavens worden getroffen door de acties. Zo is het vliegverkeer sterk verstoord en ligt de containerbehandeling in de havens stil. In de industriesector is in verschillende grotere bedrijven de productie stilgelegd. Daarnaast zijn ook het openbaar vervoer en de dienstverlening van scholen en kinderdagverblijven ernstig verstoord.

“De vakbonden kiezen ervoor om de grote economische centra van dit land te treffen, dat zijn net de plaatsen waar de Vlaamse welvaart gecreëerd wordt. Dat is roekeloos”, reageert Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka. 

Economische schade

“Deze nationale staking legt Vlaanderen niet plat, maar veroorzaakt wel aanzienlijke economische schade”, luidt het voorts. “Deze stakingsdag maakt de recessie erger en diept de crisis verder uit. Op die manier zetten de actievoerders de koopkracht van morgen op de helling.”

Ook de Waalse werkgeversorganisatie Uwe steekt haar ongenoegen over de vakbondsacties niet onder stoelen of banken. De bedrijven zijn “ook slachtoffers van de energiecrisis”, klinkt het “De grootste moeilijkheid voor bedrijven is vandaag om te blijven produceren, werkgelegenheid te behouden en waarde te creëren, terwijl ze zelf geconfronteerd worden met deze kostenstijgingen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen