Voetbal 2de provinciale A KFC Meetjesland

Voorzitter Hans Brüderlin viert honderdjarig bestaan van KFC Meetjesland: “Ik ben fier dat ik de club heb gered, maar de toekomst oogt onzeker”

Ondanks de vraagtekens over de toekomst blijft voorzitter Hans Brüderlin trots op zijn werk: “Ik heb geen spijt dat ik ooit mijn schouders onder dit project heb gezet.” ©  Erwin Mynsberghe

Eeklo -

KFC Meetjesland (de opvolger van KFC Eeklo) viert op zaterdag 12 november haar honderdjarig bestaan. Door de coronaperikelen kon de viering in 2021 niet doorgaan. Het bestuur nodigt alle Eeklose spelers uit die de jeugdteams hebben doorlopen en tot in de eerste ploeg zijn geraakt. In dit kransje zitten bekende namen als Philibert De Vlaeminck, Dirk De Coeyer, Maurits De Windt en doelman Geert Van Vooren. KFC Meetjesland krijgt zaterdag het bezoek van leider FC Latem, wat een extra pigment aan deze viering geeft.

Johan Polet

Op 8 maart 1921 ondertekende Philemon Van De Putte als eerste voorzitter van de club de officiële oprichtingsakte van de “Ledeganckzonen Eecloo”. KFC Eeklo kende haar hoogtepunt in 1989, toen het met één been in eerste klasse stond. De rood-groenen verloren echter in de eindronde van KAA Gent. KFC Eeklo was voordien jarenlang een vaste waarde in vierde klasse. In het seizoen 1984-85 werd de beslissende titelmatch tegen VW Hamme met 7-1 gewonnen. Dit duel ging door op het veld aan de Gentsesteenweg voor meer dan vierduizend toeschouwers.

Hans Brüderlin werd tien jaar geleden voorzitter van een club in verval. “KFC Eeklo degradeerde in twee jaar tijd van eerste naar derde provinciale en stond op het rand van het faillissement”, zegt de huidige sterke man van de Eeklose club. “Ik heb me toen geëngageerd om het stamnummer 231 en de jeugdwerking te redden. We zijn er toen in geslaagd om een openstaande schuld van zeventigduizend euro in een tijdsspanne van vijf jaar af te lossen. Er waren meerdere oorzaken voor de teloorgang van de club. Er was het wegvallen van voorzitter Daniel Willems en het verdwijnen van enkele bloeiende economische takken als de meubelindustrie, de transportbranche en de textielsector. De nagel aan de doodskist was het Bosman-arrest in 1995. KFC Eeklo had een investeringsmaatschappij die spelers kocht en verkocht. Zij keerde ieder jaar een dividend op de winst uit, maar in één klap kon dit ook niet meer. Ik heb bij mijn aanstelling een naamswijziging doorgevoerd. KFC Eeklo had een slechte reputatie in de regio en werd veranderd in KFC Meetjesland. Enkele jaren geleden werd onze accommodatie omgedoopt tot het Roger De Vlaeminckstadion. Deze succesvolle en populaire wielrenner uit de regio was ooit een getalenteerd voetballer bij KFC Eeklo.”

Geen rooskleurige toekomst

“Ik zie de toekomst niet rooskleurig tegemoet. We hadden het voor de coronacrisis al niet breed. In de voorbije twee jaar is het nog moeilijker geworden om de club financieel overeind te houden. Ik heb geen spijt dat ik ooit mijn schouders onder dit project heb gezet. Het geeft me voldoening dat ik de club van de ondergang heb gered. We hebben gemiddeld 200 tot 250 betalende toeschouwers en spelen met veel jongens uit de regio. Ik maak me geen illusies over de doorstroming van beloftevolle jongeren naar de eerste ploeg. Onze talentvolle spelertjes worden ten laatste bij de U9 weggeplukt door onder meer Club Brugge, Cercle Brugge en SK Deinze. Wij staan hier machteloos tegenover.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus