Unieke tentoonstelling van drie generaties De Vree

In zijn atelier werkt Eric De Vree bij noorderlicht. © koen fasseur

Berendrecht, Antwerpen -

Albert (80), Eric (57) en Anneleen (27) stellen voor de allereerste keer samen hun kunstwerken tentoon. Albert laat aquarellen, bronzen beelden en etsen zien, zoon Eric stelt een stillevens voor en Alberts kleindochter Anneleen pakt uit met zelfgemaakte juwelen.

Drie Keer De Vree. Het idee speelde al langer, maar corona doorprikte de plannen van de drie generaties De Vree. Nu is het eindelijk zover. Grootvader, zoon en kleindochter tonen hoe ze hun creativiteit op erg verschillende manieren vorm geven. 

Senior De Vree is de meest polyvalente kunstenaar van de drie. Daar zijn Eric en zijn dochter Anneleen het roerend over eens. “Mijn vader is beeldhouwer, tekenaar, etser, schilder en auteur van het boek Van Poldersloot tot Wereldhaven. Hij heeft de veranderende en de vernietigde Polder vastgelegd op film en video. Op verschillende plekken in het polderdistrict staan grote bronzen beelden van mijn vader. Hij leidde ons naar de kunst en daar zijn we blij om”, zegt Eric De Vree.

Een typisch werk van Albert De Vree. © w&f

Met bestek creëerde Albert een eigen wereld. © w&f

Stilleven portretten

Eric De Vree maakte zowel in binnen- als buitenland naam als fijnschilder en als ontwerper van stillevens. Zelf spreekt hij liever over stilleven portretten. “De composities van mijn stillevens vertellen meer dan wat je kan zien. Ze nemen je ook mee naar de mens achter die composities. Op de tentoonstelling hangen enkele werken waarop oud en verroest gereedschap is te zien. Al die voorwerpen komen uit onze eigen familie. De verroeste spijkers of de beitels nemen ook het verhaal van mijn grootvader mee en daarom spreek ik liever over stilleven portretten”, legt Eric De Vree uit.

Stillevens van Eric De Vree geschilderd op eieren. © Erik Vandewalle

Het atelier van Eric heeft de perfecte lichtinval voor een schilder. “Ik heb hier altijd noorderlicht. Dat wil zeggen dat de lichtintensiteit hier niet verandert. Als ik een compositie opstel weet ik dus dat de schaduwen die ik wil altijd dezelfde zullen zijn. Belangrijk, want zo kan ik met een wirwar aan kleuren meer toegevoegde waarde in mijn werk brengen”, legt Eric De Vree uit.

Vader en zoon stellen in Erics atelier samen ongeveer een tachtigtal werken tentoon. Die geven een kijkje op het oeuvre van Albert en Eric. Kleindochter Anneleen laat haar juwelencollectie bewonderen in de veranda van het ouderlijk huis. Omdat daar meer en ander licht is, komen haar collecties daar beter tot hun recht.

Designjuwelen

De eerste collectie van zestien juwelen legde Anneleen De Vree een jaar geleden op tafel. Die pasten allemaal onder de noemer “silica”. Die term verwijst naar het zand dat gebruikt wordt voor glas. Voor haar eerste collectie gebruikt Anneleen dan ook heel wat gerecycleerd glas.

Anneleen creëert haar eigen designjuwelen. © rr

 

Ecologisch denken loopt als een rode draad doorheen het creatieve proces van de jonge ontwerpster. “Op dit moment loopt in het Egyptische Sharm-el-Sheikh de klimaatconferentie. Mijn generatie kan niet anders dan klimaatbewust denken en leven. Dat probeer ik zo goed mogelijk door te trekken in mijn ontwerpen. De keuze uit materialen om juwelen te maken is erg groot. Ik opteer bewust om te kiezen voor zo ecologisch mogelijke oplossingen. Voor mijn nieuwste collectie huwelijks- en verlovingsringen doe ik een beroep op gerecycleerd en in labo ontwikkelde diamanten en edelstenen.”

Nieuwe collectie verlovings- en trouwringen. © rr

Albert De Vree

Grootvader Albert De Vree speelde een belangrijke rol in de creatieve ontwikkeling van zijn kleindochter. “In zijn atelier in Zandvliet leerde ik de basistechnieken van solderen en zagen. Het tekenen pikte ik dan weer op van mijn vader. Ik groeide in een familiale omgeving die doordrenkt was van kunst en creëren. Dat heeft me een stuk op weg geholpen.”

Het werk van de drie generaties De Vree is te bekijken van vrijdag 11 tot en met zondag 13 november en van vrijdag 18 november tot en met zondag 20 november telkens van 13u tot 17u30 in het atelier van Eric De Vree, Kapelstraat 8 in Berendrecht.

(Erik Vandewalle)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus