Nieuwe Gault&Millau-gids: Nick Bril is ‘Chef van het jaar’ en stijgt met The Jane, Hof van Cleve behoudt eerste plaats
Loskomen van zijn mentor Sergio Herman heeft chef Nick Bril vleugels gegeven. In de nieuwe editie van de culinaire gids Gault&Millau klimt hij naar 18,5/20 en krijgt hij de titel van ‘Chef van Jaar’. Bril laat daarmee zijn leermeester achter zich. Peter Goossens blijft met zijn Hof van Cleve op de eerste plaats.
Nog steeds maar 38. Maar wat een palmares heeft Nick Bril. Twee sterren in de Michelin-gids. Op de 23ste plaats de hoogste Belg in de prestigieuze ‘50 Best’, de lijst met de beste restaurants ter wereld. En bij de lancering van de nieuwe gele Gault&Millau-gids kwamen er weer twee kersen bij op zijn taart. Zijn restaurant The Jane in Antwerpen – Bril is er zowel zaakvoerder als chef-kok – klimt naar 18,5/20. Dat is dezelfde score als Boury in Roeselare en Zilte in Antwerpen, twee restaurants die van de rode Michelin-gids dríé sterren aan de voordeur mogen hangen. Enkel L’Air du Temps in Lierneu (19/20) en Peter Goossens (19,5/20) met zijn Hof van Cleve doen beter in de nieuwe Gault&Millau. “Hij heeft al sinds 2014 een heel mooi restaurant”, zegt Marc Declerck van de gids. “Maar de voorbij jaren is hij enorm doorgegroeid. Het interieur, de keuken, de bediening, de wijnkelder: het is gewoon een ontzettend mooi geheel geworden.”
“Het is elke keer opnieuw bijzonder om erkenning te krijgen”, reageert Bril. “Maar ik ben een nuchtere ziel. Ik blijf met de voeten op de grond. Mooie scores zijn leuk, en ze geven je een boost. Maar het is in de zaal dat je moet presteren.”
(Lees verder onder de lijst)
Een jaar geleden maakte Bril zich los van Sergio Herman – die 14/20 krijgt voor Blueness en 16/20 voor Le Pristine – en werd hij alleen baas van The Jane. “Op dagelijkse basis is er niet zoveel veranderd, maar je bent natuurlijk wel vrijer. Het was wel een heel grote stap voor me. Sergio is een sterke chef. In Nederland, ons beider geboorteland, is hij veel bekender. Dan is het moeilijk om helemaal tot een eigen ik te komen als je de rechterhand blijft. Het was tijd voor een eigen verhaal. Maar ik voel nu wel dat ik samen met het restaurant tot een soort van volwassenheid komt.”
Nick Bril en Sergio Herman in The Jane. Een jaar geleden werd bril alleen baas van het restaurant. — © DBA
Bril heeft naast het The Jane ook hotel August én is de chef van zijn eigen beachclub op de Malediven. “Maar er borrelt nog vanalles. Ik ben ook ondernemer pur sang. Over twee jaar wil ik met iets nieuws komen. Niet meer in Antwerpen, dat is volgens mij stilaan verzadigd. Maar ik wil wel in België blijven. Ik ben zo hard van dit land gaan houden.”
Of Antwerpen echt verzadigd is, zoals Bril zegt, moet blijken. Maar de stad bulkt wel van de toprestaurants. Antwerpen is meer dan ooit het walhalla van culinair Vlaanderen en België. Enkel Antwerpen-stad staat in de editie 2024 met 105 restaurants die 12/20 of hoger scoren. Daarbij zijn liefst 11 nieuwkomers. Antwerpen laat daarmee Brussel (54 restaurants, 6 nieuwkomers) en Gent (38 restaurants, 5 nieuwkomers) ver achter zich. Restaurant Misera op het Antwerpse Zuid komt meteen binnen in de gids met een hoge score van 15/20.
“Je kan er niet meer omheen”, zegt Marc Declerck van Gault&Millau. “Het verschil tussen Antwerpen en de andere steden wordt steeds groter. En het is eigenlijk logisch. Daar waar de motoren van de economie zijn, daar gedijen toprestaurants het makkelijkst. Er is de haven, er is het bedrijfsleven. Waar vraag is, komt vanzelf aanbod.”
En de aanwezigheid van chefs als Gert De Mangeleer, Nick Bril en Viki Geunes geeft een aanzuigend effect. “Dat is zoals in de sport. Waar de vedetten zijn, daar wil iedereen komen spelen.” (Lees verder onder de foto)
Nick Bril baat ook Fari Beach Bar uit, op de Malediven. — © RR
Niet iedereen even gelukkig?
Gault&Millau had na de moeilijke coronajaren “een positieve gids” beloofd. Met veel stijgers en nieuwkomers. Maar de vraag is of die allemáál even gelukkig zijn vandaag. Vier restaurants starten meteen met een hoge score van 15/20. Willem Hiele, de chef die dit jaar zijn visserhuisje in Koksijde ruilde voor een villa van de familie Van Moerkerke in de Oostende polders, is daar één van. De titel van ‘Hoogste Nieuwkomer’ stemt de meest gehypete chef van het moment ongetwijfeld niet helemaal gelukkig. Hiele kreeg in zijn oude restaurant 16/20. In de nieuwe gids krijgt hij ‘maar’ 15/20, ondanks zijn ontzettend ambitieuze project. “We hopen dat hij dat kan plaatsen. Zijn formule is totaal nieuw”, zegt Marc De Clerck. “Wij hebben hem twee of drie keer kunnen bezoeken, heel kort na de opening. Het concept zal nog groeien, daar hebben we alle vertrouwen. Willem moet zichzelf nog zoeken op de nieuwe locatie, wat hij nu doet is een totaal nieuwe uitdaging.”
Dit zijn de andere winnaars van de nieuwe gids
De ‘Italiaan van het Jaar’: restaurant Felicità in Waterloo.
Meer info: www.gaultmillau.be/nl
Hoofdpunten
Wat een beelden: Mathieu van der Poel (met aanval) en Wout van Aert (met topstart) doen WK veldrijden al na vier minuten ontploffen
IN BEELD. Op de koppen lopen in Hoogerheide: meer dan 40.000 fans klaar voor nieuw WK-duel Van Aert-Van der Poel
ONZE STERREN WK VELDRIJDEN. Twee absolute topfavorieten in Hoogerheide, maar eentje nét iets meer
VIDEO. Wout van Aert en Mathieu van der Poel luidkeels toegejuicht bij verkenning WK-parcours: “Ik heb er echt al van genoten”
Beste van Plus
Wasbeer zet winkel op stelten nadat hij bevrijd wordt uit benarde situatie
Bart Peeters gaat a capella als gitaar het laat afweten tijdens eerbetoon aan overleden songwriter in ‘James de Musical’
Studente geneeskunde speelt eerste keer mee met loterij en wint jackpot van 33 miljoen euro
‘Euromillions’ winnen zonder de cijfers juist te hebben, hoe kan dat? “Dit noemen we de miljonairsdouche”
Lees meer
Deze cocktail maak je met een cultdrank die meer bekendheid verdient
GETEST. Beka Artist frying pan: een pan om vlees tegen te zeggen ★ ★ ★ ★ ☆
Ogst in Hasselt en Stadt Van Luijck in Sint-Truiden genomineerd voor Sommelier van het Jaar
Waarom die eerste altijd mislukt, en andere tips om de beste pannenkoeken te bakken