Boei moet schippers waarschuwen voor zandbank in Rupel

Rumst -

Nogal wat plezier- en vrachtboten liepen de jongste tijd vast op een zandbank in de Rupel. Raadslid Marc Van den Bogaert (N-VA) vroeg de voorbije gemeenteraadszitting een motie naar De Vlaamse Waterweg te sturen om op de plaats een rode, lichtgevende boei als signaal in de rivier te leggen.

 

De afgelopen periode strandden geregeld schepen ter hoogte van de samenvloeiing van de Nete en de Dijle in de Rupel. Dit was zowat steeds het geval met afvarende vaartuigen na het laag tij.

Gemeenteraadslid Marc Van den Bogaert, zelf een kapitein maar ook rivierloods op rust, zegt erg begaan te zijn met het probleem voor de schippers. Hij vroeg afgelopen gemeenteraad een motie goed te keuren die voor een oplossing voor dit probleem moet zorgen.

Ook een vrachtboot kon niet verder. © rr

“Het wateroppervlak strekt zich na eb uit over nagenoeg de volledige breedte van de rivier”, zegt Van den Bogaert. “De zandbank, waarop de schippers stranden, strekt zich op het verste punt uit tot ongeveer 70 meter langs de rechteroever. Het wateroppervlak bestrijkt zo bijna de volledige breedte van de rivier. Het is dan ook niet verwonderlijk dat schippers bij afvaart, bij het aanhouden van de stuurboordwal, zich niet bewust zijn van de breedte van de zandbank en zo stranden.”

Rode lichtboei

Om in de toekomst zulke voorvallen te vermijden stelt het gemeenteraadslid vanuit zijn beroepservaring voor om de zandbank aan te duiden met een rode (licht)boei. De motie werd met een ruime meerderheid goedgekeurd. Een brief in die zin werd ondertussen naar De Vlaamse Waterweg verstuurd.  (jw)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus