Gemeente wil reeën en herten in kleiputten vangen en elders uitzetten
© ATV
De meldingen over de straat overstekende reeën en herten in de Rumstse deelgemeenten Reet en Terhagen zijn verminderd. Toch houden de dieren zich momenteel nog altijd schuil in het ruime kleiontginningsgebied. Het gemeentebestuur wil ze laten vangen en elders uitzetten.
Nogal wat inwoners vragen zich af waar de reeën en herten die afgelopen zomer geregeld tussen de Rumstsestraat in Reet en de Kardinaal Cardijnstraat in Terhagen gespot werden, gebleven zijn. Zowat de ganse zomerperiode staken ze de straat over op zoek naar voedsel. Blijkbaar deden ze zich, na het dansfestival Tomorrowland, vooral tegoed aan achtergebleven etensresten op het terrein waar camping Dreamville .
Herten en reeën houden zich momenteel schuil in het kleigebied. — © rr
Omdat ongelukken niet konden uitblijven, plaatste het gemeentebestuur waarschuwingsborden voor automobilisten. Het was ook de bedoeling om naast de straten paaltjes met reflectoren te plaatsen. Het licht van de koplampen van voorbijrijdende auto’s zou de dieren van de straat afschrikken.
Jagers pleiten onschuldig
De laatste tijd worden deze dieren echter amper nog gespot. Volgens sommigen houden ze zich momenteel vooral schuil in het achterliggende gebied van de kleiputten. Sommigen vrezen dat ze door jagers zijn afgeschoten, iets wat deze laatsten met klem ontkennen.
“Onze jagers schieten met hagel op klein wild”, zegt Danny Van Herbergen van wildbeheerseenheid WBE Antwerpen Zuid en de Rupelstreek. “Een groot dier zoals een hert wordt met kogels bejaagd en voor de veiligheid moet daarvoor vanuit de hoogte naar beneden geschoten worden. En in het ganse gebied van de kleiputten staan daarvoor geen torens.”
Dieren elders uitzetten
Om gevaarlijke verkeerssituaties zoals enkele weken geleden te vermijden, denkt het gemeentebestuur eraan om de dieren te vangen om ze naar veiliger oorden te verhuizen.
“Enkele buurtbewoners vrezen immers voor schade aan hun gewassen”, zegt schepen Geert Antonio (N-VA). “Het idee is om ze in de buurt van een hekwerk te voederen en ze alzo na een tijdje makkelijk te kunnen vangen. Het gaat immers om exoten die hier niet hun natuurlijk habitat hebben.”
Schepen Geert Antonio met een van de waarschuwingsborden die eerder dit jaar werden geplaatst. — © rr
Het voorstel zou eerdaags aan vertegenwoordigers van Agentschap Natuur en Bos (ANB), Natuurpunt, Animal Rights en de jagers worden voorgelegd. Maar Danny Van Herbergen van de jagersvereniging schiet het idee al meteen af. “De dieren verhuizen is zelfs wettelijk verboden. Je mag ze uiteraard tussen 1 januari en 30 september effectief vangen maar dan moeten die dieren ter plaatse afgemaakt worden. En ik denk niet dat voor dat idee veel mensen gewonnen zijn.”
Hoofdpunten
“Woede kan zich tegen hem keren”: hoe Erdogans aanpak van aardbevingen Turkse verkiezingen kan beïnvloeden
Baby geboren onder puin in Syrië, maar beide ouders overleefden aardbeving niet
LIVE. Zware aardbeving treft Turkije en Syrië
Intrieste beelden na aardbeving: vader houdt hand van overleden tiener vast
Beste van Plus
Servisch parlementslid stapt op nadat video waarin hij porno kijkt op zitting viraal gaat
Na hun tienerrelatie verloren ze elkaar uit het oog, tot Dimitri 17 jaar later zijn stoute schoenen aantrok: “Er is maar één iets veranderd”
BBC excuseert zich voor verwarring van Beyoncé met actrice Viola Davis
‘Thuis’-actrice Tine Priem deelt openhartige post over burn-out: “Zoveel willen doen, maar niets lukte nog”