Voetbal 1ste nationale FC Knokke

Kristof Arys hoopt op nieuw succes voor zijn cyclocrossende zoon Matisse, maar ook op zege van FC Knokke tegen Rupel Boom: “We hebben nog eens zin in een goed feestje”

Kristof Arys (links) kan zijn zoon Matisse zelden zien crossen, maar was vorige week in Alsemberg wel getuige van zijn eerste zege. © kds, gtg

Knokke-Heist -

Na de onnodige nederlaag in Tienen wil FC Knokke nu proberen om 9 op 9 te pakken tegen Rupel Boom, Hoogstraten en Sporting Charleroi B. Makkelijker gezegd dan gedaan, maar misschien kan men een voorbeeld nemen aan Matisse Arys, de zoon van sportief manager Kristof. Die won vorig weekend in Alsemberg zijn eerste wedstrijd bij de junioren als cyclocrosser. Het leverde hem zelfs een uitnodiging van veldriticoon Mario De Clercq op. “En zeggen dat we een week geleden nog dachten dat hij ziek was”, aldus vader Kristof Arys.

Koen Verdruye

Van het voetbalveld naar de koersfiets, het is een hele stap en Kristof Arys kan dat getuigen. Zijn vader was in de jaren ‘70 profrenner bij Ebo-Superia, maar zelf zwoer hij bij voetbal en doelpunten maken. Dat leverde hem de bijnaam Hristo op, naar de legendarische Bulgaarse vedette van Barcelona en onvervalste doelpuntenmachine Hristo Stoichkov. Zoon Matisse, nu 16 jaar, voetbalde maar heel even en trad vooral in de voetsporen van zijn opa. Die woont in Erpe-Mere, runt er een zaak in fietsartikelen en staat in voor de begeleiding van zijn crossende kleinzoon.

“Voor mij is koers eigenlijk pure ontspanning”, zegt Kristof Arys. “Helaas kan ik er zelden bij zijn door mijn job in het voetbal. Op zaterdagmorgen is er training in Knokke. Daarna praten we nog wat, eten we iets en zet ik de selectie van de trainer klaar. Nadien ga ik meestal scouten en is er geen tijd meer om nog naar de cross te rijden. Zaterdag rijdt Matisse bijvoorbeeld in Rijkevorsel en zondag in Arendonk. Helaas te ver.”

Vorige zaterdag was er ook training in Knokke, maar Kristof Arys besloot toch om nog vlug naar Alsemberg te rijden. “Het weekend ervoor zat hij lang in de kopgroep, maar plots zakte hij fel terug en eindigde hij als negentiende. We vreesden dat hij ziek was. We dachten aan een virus of een tekort aan ijzer, maar een bloedtest wees uit dat hij kerngezond was. Het ging om een offday en ik voelde dat hij op revanche aasde. Ik besloot daarom toch om nog vlug naar Alsemberg te rijden. Matisse er dan zien winnen, was fantastisch. Hij had acht seconden voorsprong op de tweede. Hij zorgde voor een topnamiddag én een verrassing, want hij zit nog in zijn groei en is nog maar eerstejaars. Zijn eerste zege is dan ook vooral een beloning voor mijn vader, die Matisse overal begeleidt. Zijn grote bestelwagen doet voorlopig dienst als servicewagen en ruimte om zich te verkleden. Veel ouders van junioren beschikken al over een camper, maar daar vinden wij het nog te vroeg voor.”

Grote verschillen

Matisse Arys rijdt voor Noordzeemeeuw maar werd woensdag al uitgenodigd door Mario De Clercq om met zijn ploeg mee te rijden in Kluisbergen. In samenspraak met trainer Rudi Van de Sompel ging hij op de uitnodiging in, maar dit weekend bevestigen in de Kempen is nu de boodschap. Eind deze maand rijdt Matisse ook nog in Noord-Frankrijk. Vader Kristof kijkt er naar uit, maar volgt het vooral vanop afstand en merkt de grote verschillen tussen koers en voetbal. “In het voetbal betaal je als ouders lidgeld en twee paar schoenen. De rest is voor de club. In de koers is alles voor rekening van de ouders. Veel junioren hebben al een fiets van 10.000 euro. De kosten zijn enorm.”

Als zoon Matisse dit weekend kan bevestigen en FC Knokke wint van Rupel Boom, dan kan het weekend van vader Kristof alvast niet meer stuk. “We missen Ghesquière wegens schorsing, maar dan nog heeft de trainer positieve selectieproblemen. Als we de komende drie matchen kunnen winnen, zitten we goed. En wie weet is er dan nog meer mogelijk. Maar eerst Rupel Boom. Vorig jaar verloren we thuis tegen ze en dat willen we geen tweede keer meemaken. Vooral omdat na de match Gene Thomas komt optreden en we nog eens zin hebben in een goed feestje.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus