Vrouwenvoetbal Superleague AA Gent Ladies

Amber Maximus krijgt zaterdag met AA Gent Ladies bezoek van ex-ploeg Anderlecht: “We moeten zeker in onze kansen geloven”

Amber Maximus ziet werkpunten voor AA Gent Ladies: “Het is niet voldoende om enkel op ons voetballend vermogen te teren. We moeten slimmer en uitgekookter zijn en steviger op onze voeten staan wanneer we een spurtduel met een tegenspeelster aangaan.” ©  Nic Declercq

Gent -

De Superleagueploeg van AA Gent heeft vier slechte dagen achter de rug. De Buffalo’s verloren vorige zaterdag in de competitie met zware 4-0-cijfers bij Standard Luik en bleven in de rangschikking op de zevende plaats hangen. Op Allerheiligen werden zij in de achtste finale van de Beker van België op eigen veld door FC Kontich uitgeschakeld.

Johan Polet

AA Gent Ladies bouwde de bekermatch in het eerste uur via doelpunten van Fran Meersman, Nena Retsin en Jasmien Mathys een 2-0- en 3-1-voorsprong uit. De leider uit eerste nationale sleepte in het laatste halfuur nog strafschoppen uit de brand (3-3 na 90 minuten), waarin het met 3-4 aan het langste eind trok. Voor AA Gent Ladies geen prettig vooruitzicht met het oog op de thuismatch van aanstaande zaterdag tegen lijstaanvoerder Sporting Anderlecht. Paars-wit heeft net als OH Leuven nog geen punt verloren. Amber Maximus staat tegenover haar ex-ploeg.

“We hadden het duel met FC Kontich nochtans zeer ernstig opgevat”, zegt de 25-jarige aanvalster en ouderdomsdeken van AA Gent. “Die ploeg had dit seizoen nog niet verloren en voert in eerste nationale met 22 op 24 autoritair de rangschikking aan. Wij hadden een goede bekerreputatie te verdedigen, want AA Gent Ladies won deze trofee in 2017 en 2019. Het is jammer dat we tweemaal een dubbele bonus uit handen gaven, waarvoor we zelf in de spiegel moeten kijken. Strafschoppen vormen altijd een loterij en is een enerverend spelletje.”

Moeite met potig spel

“De bekeruitschakeling was een tweede domper op rij na die zure 4-0-nederlaag tegen Standard Luik. De eindstand gaf een vertekend beeld van de waardeverhoudingen tussen beide teams weer. We werden door Les Rouchettes zeker niet weggespeeld, maar moeten onze lessen uit die partij trekken. We hadden het moeilijk met het potige spel van Standard. Wij verloren veel duels omdat wij te weinig ons lichaam gebruikten. We hebben een jonge ploeg, die nog aan ervaring en maturiteit moet winnen. Het is niet voldoende om enkel op ons voetballend vermogen te teren. We moeten slimmer en uitgekookter zijn en steviger op onze voeten staan wanneer we een spurtduel met een tegenspeelster aangaan.”

“Ik kijk sterk uit naar het duel met Sporting Anderlecht. Ik heb bij paars-wit twee mooie jaren gekend. Ik pakte er de titel en de Beker van België. Die ploeg is ten opzichte van vorig seizoen niet veel veranderd. Ik ken er nog veel speelsters waaronder enkele voetbalsters die een verleden bij AA Gent hebben. Ik woon en werk in Gent waardoor het gemakkelijker is om mijn privéleven en mijn job met het voetbal te combineren. Wij zijn geen profs die 24 uur op 24 met voetbal kunnen bezig zijn. Bovendien is AA Gent de ploeg van mijn hart.”

Anderlecht uit vorm

“Sporting Anderlecht komt als favoriet aan de aftrap, maar we moeten in onze kansen geloven. Paars-wit zit niet in haar beste periode. De Brusselse club verloor deze week in de Beker van België van Standard. Bovendien incasseerde de Brusselse clubs in de voorbije twee competitieduels relatief veel doelpunten (drie tegen WS Woluwe en twee tegen SV Zulte Waregem).”