Echtgenoot Nancy Pelosi aangevallen met hamer bij inbraak

©  AP

Een aanvaller is vrijdag de woning van voorzitter Nancy Pelosi (82) van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden in San Francisco binnengedrongen en heeft haar man Paul (82) met geweld aangevallen. Nancy Pelosi zelf was op dat moment niet in San Francisco. Haar man is naar een ziekenhuis gebracht, en “zal naar verwachting volledig herstellen”, laat Pelosi’s woordvoerder weten in een verklaring.

De politie maakte later op een persconferentie bekend dat de aanvaller een 42-jarige man is. Hij heeft Paul Pelosi met een hamer belaagd, liet politiechef Bill Scott van San Francisco weten. Hem wordt onder meer poging tot moord en geweldpleging met een dodelijk wapen ten laste gelegd. De verdachte is opgenomen in het ziekenhuis.

“Waar is Nancy?”, zou de inbreker hebben geroepen volgens onder meer CNN. De nieuwszender meldde op basis van anonieme bronnen dat de aanvaller Pelosi zou hebben vastgebonden “totdat Nancy zou thuiskomen”. Toen de politie arriveerde, zei hij dat hij “op Nancy wachtte”.

De verdachte is opgepakt. Het motief achter de aanval wordt onderzocht, aldus de verklaring die Pelosi heeft vrijgegeven. Daarin worden de hulpverleners en medische professionals bedankt. Pelosi en haar echtgenoot doen een oproep hun privacy voorlopig te respecteren.

President Joe Biden laat weten alle geweld te veroordelen en te bidden voor Paul Pelosi en zijn familie. Hij heeft zijn partijgenoot Nancy Pelosi telefonisch steun betuigd “na deze afschuwelijke aanval”, laat het Witte Huis weten. Hij voegt eraan toe erg blij te zijn dat een volledig herstel wordt verwacht.

Op beelden is te zien dat een glazen deur bij het huis is ingeslagen. Bij het onderzoek naar de nachtelijke aanval krijgen de FBI en de politie van San Francisco assistentie van de Capitool-politie.

De aanval komt een kleine twee weken voor de tussentijdse verkiezingen, waarin de Republikeinen hopen de meerderheid in het parlement terug te krijgen. Pelosi’s Democraten hebben nu een minieme meerderheid in de Senaat.

Paul Pelosi is eigenaar van een in San Francisco gevestigd vastgoed- en durfkapitaalbedrijf. Hij werd veroordeeld tot vijf dagen celstraf voor een misdrijf wegens rijden onder invloed van alcohol nadat hij in mei betrokken was geraakt bij een auto-ongeluk.

(sgg)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer