Na uitstel géén afstel, memoires prins Harry komen er dan toch: “Ik deel de hoogtes en de laagtes, de misstappen en de lessen”

©  AFP

Ze komen er dan toch: op dinsdag 10 januari liggen de memoires (ook de Nederlandstalige versie) van de Britse prins Harry eindelijk in de winkel. Na de dood van de Queen werd de release uitgesteld. Uit respect. Maar het boek moest ook al een paar keer herwerkt worden. “Het lijkt me een onmogelijke taak.”

Paul Demeyer

De cover van de Nederlandstalige versie. ©  Hollands Diep

Harry’s autobiografie zal in het Engels Spare heten en in het Nederlandse Reserve. Het boek komt op 10 januari in zestien talen tegelijk uit. Het boek zal beginnen bij de wereldbekende foto van Harry en William die achter de kist van hun moeder lopen. Voor het eerst zal Harry vertellen wat hij dan voelde.

Dat het boek verschijnt is een grote verrassing. Meer nog dan over de val van de Conservatieve premier Liz Truss, speculeerde het Verenigd Koninkrijk de voorbije weken over de memoires van Prins Harry. Zou dat boek nog wel verschijnen, nu de dood van Queen Elizabeth de monarchie weer zo populair had gemaakt? Zou prins Harry dan nog wel de vuile was durven uithangen, nu hij samen met zijn broer William aan de kist van hun grootmoeder had gestaan?

Afgelopen zomer meldde Penguin Random House dat in de herfst van dit jaar de Harry-biografie zou verschijnen. Kort voor het verspreiden van het persbericht, was de koningin ingelicht. Penguin Random House liet Harry zelf ook aan het woord in het persbericht: “Ik schreef het boek niet als prins maar als de man die ik ben geworden. Ik heb letterlijk en figuurlijk in mijn leven vele hoeden gedragen. Ik hoop dat ik door mijn verhaal te vertellen– de hoogtes en de laagtes, de misstappen en de lessen – zal tonen dat waar we ook vandaan komen, we meer gemeenschappelijk hebben dan we denken.”

LEES OOK. Meghan Markle weert zich na aanhoudende kritiek: “Ik ben niet veeleisend, ik ben duidelijk”

Maar kort na het overlijden van koningin Elizabeth (de grootmoeder van Harry) kwam Penguin met een nieuwe mededeling: “Het was ongepast nog deze herfst het boek uit te brengen.” De publicatie werd uitgesteld. Zonder een datum te noemen. Waarnemers dachten: van uitstel komt afstel. Niet dus. Op 10 januari verschijnt het boek.

Harry en Meghan op de uitvaart van Queen Elizabeth. ©  REUTERS

Herschrijven

De Brits pers (Daily Mail en The Sun) weer dat er wel nog aanpassingen worden gedaan, op vraag van Harry. Het boek is trouwens al eens grotendeels herschreven omdat het te veel focuste op de mentale toestand van Harry – hij is een groot pleitbezorger van mentaal welzijn – en te weinig vertelde over het leven aan het Britse hof. Ghostwriter JB Moehringer, die destijds een explosieve biografie over tennisster Andre Agassi schreef, moest weer met Harry gaan samenzitten.

Nu zouden er weer aanpassingen komen. Literair agent Matt Latimer zei tegen de New York Times: “Harry zal proberen water en vuur te verzoenen. Enerzijds moet hij proberen met zijn boek het medeleven bij de bevolking te vergroten en dat kan maar door smeuïge anekdotes te vertellen. Anderzijds zal hij met het boek net proberen de kloof met zijn familie te dichten. Het lijkt me een onmogelijke taak.”

Harry aan de kist van zijn grootmoeder. ©  AFP

Aan de krant Daily Mail zei Tina Brown, de auteur van The Diana chronicles en The palace papers dat Harry goed moet opletten dat zijn boek geen flauw afkooksel is van wat het eerst zou worden: een alles onthullend verslag van een moeilijk prinsenleven. Een flauw afkooksel zal niet verkopen en dat zal alle andere deals ook op de helling zetten. Volgens The Sun incasseerde Harry al bijna 20 miljoen euro van Penguin Random House, als deel van de afgesproken 36,8 miljoen voor drie boeken.

Harry is niet ingegaan op een diner-uitnodiging van zijn vader. ©  REUTERS

Niet gaan eten met vader

Het is maar de vraag of Harry echt wil inbinden in zijn boek. Volgens waarnemers zorgde zelfs het overlijden van de koningin weer voor spanning tussen Harry en de koninklijke familie. Zo was hij niet opgezet toen hij hoorde dat Meghan niet welkom was aan het sterfbed van zijn grootmoeder. En de dag na haar overlijden, sloeg hij een voorstel af van zijn vader, koning Charles, voor een gemeenschappelijk avondmaal in Birkhall, zijn privéwoning.

Straks komt Charles zelf ook in een storm terecht. Begin november komt het nieuwe Netflix-seizoen van The crown uit. Daarin wordt gesuggereerd dat Charles een funest plan had om zijn moeder van de troon te stoten. Omwille van de controverse daarrond liet Netflix al weten dat de vlieg op de muur-documentaire-reeks over Harry en Meghan tot volgend jaar wordt uitgesteld.

Volgend jaar – op 6 mei – wordt Charles tot koning gekroond. Afwachten of de onthullende biografie van zijn zoon daar een lange schaduw overheen werpt.

Reserve zal 29,99 euro kosten. De opbrengsten gaan naar goede doelen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer