Australische nationale ploeg bekritiseert gastland Qatar in aanloop naar WK: “De arbeidsmigranten zijn meer dan een nummer”

©  AFP

De Australische nationale voetbalploeg en voetbalfederatie Football Australia hebben zich in een videoboodschap gezamenlijk uitgesproken tegen de mensenrechtenschendingen in Qatar, waar over iets meer dan drie weken het WK voetbal van start gaat.

Jens JacobsBron: BELGA

Australië is zo het eerste aan deelnemende land dat openlijk kritiek uit op Qatar. In totaal komen er in de video zestien spelers aan het woord. Onder hen ook doelmannen Mathew Ryan, die in België een verleden heeft bij Club Brugge en Racing Genk, en Danny Vukovic (ex-Genk).

“De arbeidsmigranten die naar het land werden gehaald hebben afgezien en zijn meer dan een nummer”, klinkt het bij de Socceroos. “Het zijn mensen met veel moed en vastberadenheid om aan een betere toekomst te bouwen. Net zoals de migranten die destijds ons land en ons voetbal hebben opgericht.”

Football Australia benadrukt dat er wel vooruitgang merkbaar is, maar dat er op het terrein nog heel wat ruimte voor verbetering is. Daarnaast vragen de Australiërs ook om de LGBTQ+-gemeenschap minder hard aan te pakken. Homoseksualiteit is nog steeds illegaal in het conservatieve en islamitische Qatar en mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) meldde eerder deze week dat LGBTQ+-personen er worden mishandeld.

©  AFP

Storm van kritiek

In een groots opgezet mediamoment drong de Belgische voetbalbond eerder dit jaar samen met de collega’s uit Nederland bij de wereldvoetbalbond FIFA aan op compensatie voor de slachtoffers of nabestaanden van arbeidsmigranten. Bij de bouw van de stadions en infrastructuurwerken in Qatar lieten duizenden mensen het leven.

Wereldwijd woedt er al jaren een storm van kritiek tegen Qatar als WK-organisator, maar het gastland ziet dat anders. De Qatarese emir Tamim ben Hamad Al-Thani sprak eerder deze week van een lastercampagne. “Het is een kruistocht waarmee geen enkel ander land ooit te maken kreeg”, vertelde hij tijdens een toespraak.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Drie Pakistaanse brandweermannen komen om bij kraanongeval

Drie Pakistaanse brandweerlui zijn woensdag om het leven gekomen bij een zwaar ongeval met een kraan, zo maakten de Qatarese autoriteiten donderdag bekend, iets minder dan een maand voor de start van het WK voetbal.

De brandweerlui namen volgens de officiële communicatie niet deel aan de veiligheidsoefening ‘Watan’, die van zondag tot donderdag georganiseerd wordt ter voorbereiding van de WK-start. Meer informatie werd er niet vrijgegeven. Volgens getuigen zou het ongeval zich hebben voorgedaan in de buurt van de zeehaven van Hamad, zo’n tien kilometer ten zuiden van de hoofdstad Doha.

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen