Test Aankoop vraagt tool om verbruik en kosten bij analoge meters op te volgen

©  Hollandse Hoogte / Ger Loeffen

Wie een analoge meter heeft, zou volgens Test Aankoop via een tool in staat moeten zijn om regelmatig meterstanden door te geven om zo het energieverbruik en de kosten op te volgen. Dat zegt de consumentenvereniging maandag in een persbericht. Kleinere leveranciers bieden die mogelijkheid nog niet aan, klinkt het.

Bron: BELGA

Bovendien wijst Test Aankoop erop dat de mogelijkheden van de digitale meter momenteel niet volledig benut worden. “Via dit instrument zou het perfect moeten mogelijk zijn om als consument een maandelijks overzicht te krijgen van hoeveel kWh werd verbruikt aan welke prijs”, klinkt het bij de consumentenvereniging. Daardoor kunnen gezinnen “sneller bepalen of hun voorschot in lijn is met de reële kosten”.

De consumentenvereniging herhaalt ook haar pleidooi om opnieuw vaste tarieven aan te bieden aan een betaalbare prijs. “Consumenten willen vandaag meer dan ooit zekerheid en voorspelbaarheid”, klinkt het. 

LEES OOK. De gasprijs daalt eindelijk, maar je denkt best twee keer na voor je je voorschotfactuur al aanpast

Volgens Test Aankoop waren bepaalde leveranciers er snel bij om hoge voorschotfacturen op te stellen toen de prijzen stegen, maar bestaat er geen omgekeerde beweging nu de prijzen op de Europese markten al enkele weken dalen. 

De vereniging ondersteunt dan ook het pleidooi van staatssecretaris voor Consumentenbescherming Eva De Bleeker (Open VLD) voor een verlaging van de voorschotfacturen voor energie als de prijzen op de markten laag blijven. 

“Als de marktprijzen significant dalen, wil dat zeggen dat de prijzen verlagen voor de leveranciers. Het kan niet zijn dat de consument bankier speelt voor energieleveranciers”, zei De Bleeker zaterdag in De Ochtend op Radio 1.

LEES OOK. Zaterdagnacht gaat de wintertijd in, en dat is een slechte zaak voor onze elektriciteitsfactuur

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen