Rusland houdt uitspraak in dopingzaak rond 16-jarige kunstschaatster Kamila Valieva geheim: “Dit maakt het proces belachelijk”

©  AP

Het Russische antidopingagentschap Rusada houdt de uitspraak in de dopingzaak van kunstrijdster Kamila Valieva geheim. De nu 16-jarige Valieva raakte begin dit jaar tijdens de Olympische Spelen in Peking verzeild in een dopingaffaire. Vanwege haar jonge leeftijd wil Rusada niets loslaten over de datum van de hoorzittingen en ook de uitspraak wordt niet openbaar gemaakt. Het leidde tot een boze reactie van het Amerikaanse antidopingagentschap Usada, dat juist openheid en transparantie eist.

Bron: BELGA

Het Russische agentschap publiceerde vrijdag op de website een korte verklaring, waarin de naam van Valieva niet werd genoemd. Alles wijst er echter op dat het over de jonge kunstrijdster gaat. Valieva was 15 jaar toen ze in februari meedeed aan de Olympische Spelen. Het grote talent leidde Rusland in Peking naar het goud in de landenwedstrijd, maar een dag later kwam naar buiten dat ze eind vorig jaar positief had getest op een verboden middel. Het leidde tot een dagenlange rel op de Winterspelen.

Sporttribunaal TAS bepaalde in een spoedzitting dat Valieva ondanks haar dopingzaak toch mocht meedoen aan het individuele toernooi. Dat kwam vooral omdat ze op dat moment jonger dan 16 jaar was. Sporters tot die leeftijd hebben een ‘beschermde status’ bij het mondiale antidopingbureau WADA. Valieva kon de grote druk niet aan en eindigde als favoriete naast het podium op de individuele kür.

Nog geen medailles uitgereikt

Als gevolg van de zaak rond Valieva besliste de internationale schaatsfederatie ISU om de minimumleeftijd om te mogen meedoen aan seniorencompetities te verhogen van 15 naar 17 jaar. Er zijn nog altijd geen medailles uitgereikt voor de landenwedstrijd op de Spelen. In afwachting van een uitspraak is de uitslag onder voorbehoud. De Amerikaanse kunstrijdsters werden in Peking tweede, achter Rusland.

“Als ze wordt vrijgesproken, is er niets te verbergen. Dus maak het openbaar”, zei directeur Travis Tygart van Usada tegen CNN. “Geheimhouding van de uitspraak en van de feiten maakt het proces belachelijk. Het is geen wonder dat atleten en het publiek het mondiale antidopingsysteem van WADA dan niet vertrouwen. WADA, de ISU en het Internationaal Olympisch Comité zouden in beroep moeten gaan tegen welke uitspraak dan ook in deze zaak en een open proces eisen, zoals de regels voorschrijven. Als dat niet gebeurt, gelooft niemand dat wat in Peking gebeurde echt is, maar weer een frauduleuze overwinning van de Russen zoals al zo vele daarvoor.”

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer