Voetbal 1ste nationale Mandel United - FC Knokke

Derby Mandel-Knokke na de (r)evolutie op en/of naast het veld: een stand van zaken

Terwijl bij Knokke nog altijd vertrouwde gezichten als voorzitter Vincent Vanhonsebrouck, trainer Yves Van Borm en keeper Sven Dhoest de dienst uitmaken (rechts), onderging Mandel een ware facelift. Nieuwe sterke man Frederick Verhelst wendde met de steun van onder meer Mario David een faillissement af, terwijl de Franse trainer Mikhail Turi rond jeugdspeler Jan Verhaest met een heel beperkt budget aan een volledig nieuwe ploeg bouwt. © Bart Vandenbroucke

Izegem / Knokke-Heist -

Exact drie jaar geleden speelden Royal Knokke FC en Mandel United een absolute topper in tweede nationale. ‘Twee ambitieuze clubs met allure en een nieuw stadion: “Wij zijn professionele amateurs”’ was toen de kop boven een grote reportage in Het Nieuwsblad. Sindsdien is er veel gebeurd. Na dat seizoen en de uitbraak van corona promoveerden beiden naar eerste nationale, maar Mandel ging ei zo na failliet en Knokke werd afgelopen seizoen knap tweede. Hoe staan ze er nu voor?

Koen Verdruye

Voorzitter

Mandel: Paul Seynhaeve was sinds mensenheugnis voorzitter van eerst Izegem en nadien de fusieclub Mandel. Hij voerde lang een verstandig en zuinig beleid, maar de jongste jaren - en zeker na de overname door Strive - moest hij zijn macht uit handen geven. Er volgden donkere jaren en ei zo na het faillissement na een nieuwe duistere overname. Op de valreep kon de club gered worden dankzij sponsor en beheerder Frederick Verhelst. Deze Izegemse ondernemer werd voorzitter en legde 400.000 euro op tafel om de grootste schulden te delgen. Met een beperkt budget en veel enthousiasme probeert men nu om de club weer op de rails te zetten.

Knokke: Vincent Vanhonsebrouck pompte Knokke nieuw leven in en maakte van een slapende en uitgebluste tweedeprovincialer een bruisende eerstenationaler die al vaker flirtte met 1B. Vanhonsebrouck is op alle vlakken de sterke man van Knokke. Hij is voorzitter, sponsor, investeerder en supporter. Elke match zit hij met een RKFC-sjaal in de tribune. Van het gebeuren voor en na de match maakte hij een happening.

Omkadering

Mandel: Paul Seynaeve werd ere-voorzitter, Frederick Verhelst is nu de grote baas. Mario David bleef beheerder en investeerder, maar denkt ook mee over het sportieve, samen met Stijn Naessens, hoofd jeugd en nu ook verbindingsfiguur tussen de jeugd en de A-kern. Sinds kort neemt ook de broer van Mario David een deel van de organisatie rond de ploeg voor zijn rekening. Verhelst trok met Karel-Jan Vercruysse een nieuwe CEO aan. Hij werkte vroeger bij KV Kortrijk en regelt nu het extrasportieve gebeuren in Izegem. Vrijwilligers worden niet langer betaald. Wie bleef, deed dit uit liefde voor de club.

Knokke: Voorzitter Vincent Vanhonsebrouck omringde zich met een paar mede-investeerders die borg staan voor de continuïteit van de kustclub. Ook zijn broer Xavier is nu met Filou sponsor. Thomas Bernaert was zijn rechterhand voor het extrasportieve, maar die keert nu terug naar Lokeren en wordt als COO vervangen door de onbekende David Simoens. Kristof Arys is verantwoordelijk voor het sportieve beleid, regelt alle transfers en is voltijds in dienst van de club. Met RKFC-tv is men nadrukkelijk aanwezig op de sociale media.

Stadion

Mandel: De club speelt in de nieuwe Skyline Arena, eigendom van bouwheer Farys. Het stadion voldoet maar nipt aan de normen voor eerste nationale. De vorige aandeelhouders droomden van profvoetbal en wilden verhuizen naar Harelbeke, Meulebeke of Moeskroen, maar die plannen zijn nu van de baan. Tweewekelijks komen er amper 200 mensen kijken, waardoor het stadion met de moderne maar kleine kantine ruim genoeg is. Enkel het kunstgrasveld is nu al aan vernieuwing toe.

Knokke: Het Burgemeester Graaf Leopold Lippens Park dateert van 2019 en is een van de mooiste stadions in het amateurvoetbal. Er zijn legio zalen en loges en ruime kleedkamers. De verlichting kan wel veel beter en voldoet niet voor profvoetbal. Tweewekelijks blijft de footlunch een lucratieve happening. De publieke belangstelling blijft echter ondermaats voor het niveau dat de ploeg haalt.

Trainer

Mandel: Na de fusie kwam Lieven Gevaert aan het roer. Hij vormde een goed duo met Kurt Berton, die nadien tot ieders tevredenheid zou overnemen en promoveren. De nieuwe bazen van Strive gingen eerst met Rudi Verkempinck in zee, maar lang duurde de samenwerking niet. Opvolger David Vignes hield Mandel in eerste. Nu is de onbekende Mikhail Turi de nieuwe coach. De Franse gewezen jeugdcoach van Moeskroen doet dit samen met zijn staf tot ieders tevredenheid.

Knokke: Wie Knokke zegt, zegt Yves Van Borm. Hij is aan zijn negende seizoen bezig en haalde altijd prima resultaten. Van Borm is nog steeds geliefd en populair bij de voorzitter en de sponsors van de club. Hij is aan zijn negende seizoen bezig in Knokke en wil er graag minstens tien volmaken. Allicht zal men hier opnieuw rond Nieuwjaar een beslissing over nemen.

Spelers

Mandel: Van de ploeg van drie jaar geleden blijft niemand over. Na de komst van Strive en vooral na Nieuwjaar haalde ex-CEO Roland Louf vooral onbekende buitenlanders. Ze konden het behoud afdwingen, maar de meesten zijn alweer vertrokken. Rond doelman Merveille Goblet en jeugdspeler Jan Verhaest werd met een heel beperkt budget een nieuwe ploeg gebouwd. Opnieuw werden vooral buitenlanders gezocht die bereid waren om zich hier voor een kleine vergoeding in de kijker te spelen. Voorlopig leverde dat zes punten op.

Knokke: Dhoest, Vanraefelghem, Buysse en Pierre vormen nog steeds de as van de ploeg. De nieuwkomers rendeerden niet altijd en verdwenen doorgaans weer snel. Na de remonte vorig seizoen was het niet anders. Er arriveerden in het tussenseizoen weer veel nieuwkomers, vooral jonge beloften die hun weg proberen te zoeken in het amateurvoetbal. Aan talent geen gebrek, maar de aanpassing vergt voor sommigen tijd en geduld. Na de recente 6 op 6 is de rust nu aan het terugkeren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus