Biden wil relaties met Saudi-Arabië “herevalueren”

In juli bracht de Amerikaanse president Joe Biden nog een fel bekritiseerd bezoek aan Saudi-Arabië, waar hij kroonprins Mohammed bin Salman hartelijk begroette. ©  AFP

De beslissing van de OPEC+-landen om de olieproductie te verlagen, zet de relaties tussen de VS en Saudi-Arabië opnieuw onder druk. Washington is bereid om de betrekkingen met zijn traditionele bondgenoot te “herevalueren”, zo meldt het Witte Huis dinsdag.

Bron: BELGA

De olie-exporterende landen en hun bondgenoten, die zich verenigd hebben in OPEC+, hebben vorige week aangekondigd dat ze de productie vanaf november zullen beperken. Op die manier hopen ze de dalende olieprijzen een halt toe te roepen. 

Senatoren van Bidens Democratische partij hadden daarop opgeroepen om de militaire samenwerking met Saudi-Arabië stop te zetten. Ze stelden dat de Saudi’s met de productieverlaging Rusland steunen in de oorlog tegen Oekraïne. Rusland kan door de westerse sancties minder olie exporteren en is dus gebaat bij een hogere prijs.

Ook president Joe Biden wil de verhoudingen met Riyad nu heroverwegen. Dat heeft John Kirby, de woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad van het Witte Huis, meegedeeld aan de Amerikaanse nieuwszender CNN. “Hij is bereid om samen met het Congres na te denken over de manier waarop die relatie er in de toekomst uit moet zien.” Biden wil dat gesprek onmiddellijk aangaan, zo klinkt het nog.

De VS houden Saudi-Arabië grotendeels verantwoordelijk voor de beslissing om de productie te verlagen. Het land heeft een voortrekkersrol binnen OPEC+.

Bekritiseerd bezoek

Joe Biden blaast al enige tijd warm en koud over de Amerikaanse relaties met Saudi-Arabië. Tijdens zijn verkiezingscampagne noemde hij het land nog een “paria”, vanwege de moord op journalist Jamal Khashoggi in 2018. Maar in juli bracht de Amerikaanse president een bezoek aan Saudi-Arabië. Hij kreeg daarvoor felle kritiek in eigen land. Biden werd verweten de mensenrechtenschendingen in Saudi-Arabië onder de mat te vegen in ruil voor lagere olieprijzen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen