Assisenproces lijkt onafwendbaar: de influencer die niet alleen haar zus oplichtte, maar mogelijk ook haar eigen dochter vermoordde

Soraya S. stuurde maandag haar kat naar de rechtbank. Ze lijkt spoorloos. ©  rr

Voor meer dan veertig feiten van oplichting moest influencer Soraya S. uit Vilvoorde zich maandag in de rechtbank verantwoorden. Zelfs haar eigen tweelingzus moest het ontgelden. Nu blijkt dat het Brusselse gerecht haar vooral ook verdenkt van de moord op haar eigen dochtertje in 2019, toen amper drie maanden oud. Een assisenproces lijkt onafwendbaar.

Pieter Huyberechts en Chris Verhaeghe

Het is al diep in de nacht van 18 op 19 februari 2019 wanneer in Hotel de France in Sint-Gillis de hulpdiensten gebeld worden. In een kamer ligt een baby’tje van amper drie maanden halfdood op bed. Haar moeder, Soraya S., is begrijpelijk in alle staten. Enkele dagen later overlijdt het kindje. Volgens haar is haar dochtertje per ongeluk gestorven nadat haar ander kind van drie jaar per ongeluk op het baby’tje was gaan liggen. Hoogst dramatische scènes. Na verhoor mag de moeder beschikken.

De autopsie op het meisje toont aan dat het verstikt werd. Hoe? Onduidelijk, maar de these van de moeder lijkt te kloppen. Haar jongste is een tragische dood gestorven.

Soraya S. wacht allicht een assisenproces als vermeend kindermoordenares. ©  rr

Beroep: oplichtster

De moeder werkte de voorbije jaren in een supermarktketen en verdient extra bij als influencer. Ze blijkt een notoire oplichtster, leert een rechtszaak afgelopen maandag in Brussel. Ze staat terecht voor meer dan veertig feiten van oplichting. “Het zijn er echter veel meer”, zegt openbaar aanklager Michaël Splingard. Soraya S. hield zich bezig met make-up en maakte video’s over promoties in de winkel. Waarna ze zogezegd tegen grote kortingen heel snel luxueuze cosmeticaproducten kon leveren. Ze dreef ook een handeltje in gebruikte gsm’s. Ook die werden nooit geleverd. In de praktijk stak ze telkens gewoon het geld op zak.

De Brusselse rechtbank puilde maandag uit van het aantal gedupeerden. Allen met gelijkaardige verhalen. Ook haar tweelingzus blijkt nog 10.000 euro van haar te goed te hebben.

LEES OOK. Parket wil influencer voor hof van assisen brengen voor moord op baby

Nog veel meer onheil

Zelf gaf Soraya S. verstek voor haar proces. Ook een advocaat viel er niet te bespeuren. Ze zou zich in Frankrijk ophouden, waar ze recent ook in opspraak kwam wegens vermeende oplichting.

Er wacht haar volgens onze informatie echter meer onheil dan de geëiste drie jaar effectief. Het gerechtelijk onderzoek naar de dood van haar dochter, bevestigt het Brussels gerecht, is intussen afgerond. En er zijn meer dan aanwijzingen genoeg dat Soraya S. zelf achter de dood van haar dochtertje zat, hoewel ze dat zelf altijd heeft ontkend. De raadkamer verwees haar recent door naar de strafrechter op verdenking van moord. Met het verstikken als voorbedachte handeling dus. Een assisenproces lijkt onafwendbaar.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer over Hof van Assisen

Video

Keuze van de redactie