Bibber en beef. UGent laat alleen nog koud douchen toe in bepaalde gebouwen: “Het went, maar aangenaam wordt het nooit”

Gent -

Een lekkere warme douche na het sporten? In de GUSB en het Hoger Instituut voor Lichamelijke Opvoeding (HILO) behoort dat tot het verleden. Door de klimaat- en energiecrisis heeft de UGent beslist daar alleen nog koud water uit de douches te laten stromen.

Sander Luyten

Om de impact van de energieprijzen te beperken, neemt de Gentse universiteit tal van maatregelen: de thermostaat gaat naar beneden, minder sfeerverlichting en niet alle gebouwen worden nog verwarmd. Maar een van de opvallendste ingrepen gebeurt aan de Watersportbaan in het GUSB en het HILO. Daar stroomt alleen nog koud water uit de douches.

“Alle beetjes helpen”, zegt Stephanie Lenoir, woordvoerster van UGent. “Dat warm water is een serieuze kost. We hebben nog geen negatieve reacties gekregen op de beslissing. Het is afgestemd met de mensen van de richting Lichamelijke Opvoeding. De studenten van de sportcomplexen hebben er nog het meest mee te maken. Het is bovendien met experts bekeken of het wel ok is om na een inspanning koud te douchen.”

Koude shock

Professor inspanningsfysiologie Jan Bourgois, verbonden aan de UGent, bevestigt dat koud douchen na een inspanning geen gevaren inhoud. “Doe het geleidelijk aan. Spring niet meteen volledig onder dat koude water (water dat minder dan 15 graden Celsius is), maar laat eerst je benen en arme wennen, nadien je bovenlichaam en als laatste je hoofd. Belangrijk is om een koude shock te vermijden, zoals wanneer je in ijskoude vijver zou springen. Dat is niet goed voor je hart en het hersenen.” (lees verder onder foto)

Professor Jan Bourgois ©  UGent

Evolutionair is het menselijk lichaam niet goed aangepast aan koude, vertelt Bourgois: “De mens is ontstaan in het warme Oosten van Afrika en leeft optimaal in temperaturen tussen de 26 en 28 graden. Ons lichaam kan warmte goed reguleren. Koude veel minder omdat we daar steeds technische oplossingen voor bedachten, zoals kleren, huizen en verwarming. Bovendien worden we niet vaak meer blootgesteld aan temperatuurschommelingen omdat we zorgen dat het overal ongeveer 22 graden is”.

Bourgois begrijpt de beslissing van de UGent om in de GUSB en HILO alleen nog koude douches te geven: “Zeker in functie van de crisis. Je kan er beter nu mee beginnen, nu de buitentemperaturen nog meevallen. Het goede nieuws is dat als je een paar keer onder die koude douche hebt gestaan, je lichaam dat water als minder koud zal ervaren. Maar de meeste mensen zullen dat waarschijnlijk nooit als zeer aangenaam ervaren (lacht)”.

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio

Bekijk alle jobs