Lotte Vanwezemael lanceert de Warme William campagne voor meer mentaal welbevinden

May Aernouts stelt de plaatselijke campagne voor.© Neel Vermeiren

Wuustwezel -

Vijf gemeenten uit de Noorderkempen zetten zich voor het mentaal welbevinden van hun inwoners. Lotte Vanwezemael stelde de actie Warme William voor en onthulde de eerste William-zitbank voor de bibliotheek in de Dorpsstraat.

Het project Warme Noorderkempen bundelt de krachten van de gemeenten Brasschaat, Essen, Kalmthout, Kapellen en Wuustwezel om thema’s als verslaving en mentaal welbevinden bespreekbaar te maken. Lotte Vanwezemael kwam de campagne voor de maand oktober lanceren. Ze stelde de actie Warme William voor. De blauwe mascotte zal je in de Noorderkempen nu vaak tegenkomen. “Een Warme William is iemand die naar je luistert, iemand die je uitnodigt om te vertellen wat er scheelt”, weet Lotte. Praten helpt immers om je terug beter te voelen. Dan kan als je het gevoel krijgt dat je jezelf kwetsbaar mag openstellen. Iedereen kan een Warme William zijn. Je kan de luistertips toepassen die op de website van Warme William vindt. Maar er is meer. Wil jij Warme William in jouw school, stad, gemeente of organisatie introduceren dan helpen wij jou graag. Op de website vind je onze publicaties, hulpmiddelen en promotiemateriaal. Maak je keuze en sluit je aan bij de immer groeiende blauwe berenbende.”

Lotte Vanwezemael is ambassadrice van de campagne.© Neel Vermeiren

“We praten niet zo graag over onze gevoelen”

“Wij, mensen uit de Kempen, zijn het niet gewoon om over onze gevoelens te praten”, vertelt schepen van Welzijn May Aernouts (CD&V). “We ploeteren wel voort. Maar als we naar de suicidecijfers kijken, de burn-outs, de bezoeken aan psychologen, de wachtlijsten hiervoor, dan weten we wel beter, dan weten we dat er nog veel werk aan de winkel is. Daarbij is de laatste jaren de veerkracht van onze mensen serieus onder druk komen te staan door de coronapandemie, de oorlog en de energiecrisis.”

Lotte en May onthullen de Warme Williambank voor de bib. © Neel Vermeiren

Schepen Aernouts stelde de actie in Wuustwezel voor. “Hoog tijd dus om geestelijke gezondheid, om het bespreekbaar maken van mentaal welzijn, prioritair op de agenda te zetten. Wij hebben daarom van deze 10-daagse zelfs twee maanden gemaakt met allerlei activiteiten die passen in het thema ‘Mentaal welzijn’: voor piepjong, jong, minder jong en ouder. Vandaag starten we hier in de bib, met de onthulling van onze Warme Williambank en de opening van onze Warme Wandeling, die opgefleurd is met ‘fit in je hoofd, goed in je vel spreuken’ die we al gedurende een aantal jaren om de 3 maanden lanceren in het straatbeeld. Op deze warme wandeling kom je onderweg ook enkele borden tegen met tips om je veerkracht te verhogen.”

Lotte Van Wezemael, de ambassadrice is van de actie, onthulden de Warme William-bank, een plaats voor een fijn gesprek met je vrienden.  (vw)

Lotte Vanwezemael en mascotte Warme William aan de bank waar de Warme Wandeling start. © Neel Vermeiren

Lotte aanvaardt de uitnodiging van Laura Aernouts van de bib om mee te werken aan een filmpje van BookTok. © Neel Vermeiren

De Warme William-actie is er voor jong en oud. © Neel Vermeiren

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio

Bekijk alle jobs