Deense kroonprinses reageert op heisa rond afgenomen titels van vier prinsen: “Verandering kan moeilijk zijn en pijn doen”

De Deense koningin Margrethe met haar zoon en troonopvolger Frederik en zijn gezin. ©  rr

Kroonprinses Mary van Denemarken begrijpt de onvrede van haar schoonbroer, prins Joachim, over het feit dat zijn kinderen hun prinselijke titel kwijtraken. “Ik snap dat het een moeilijke beslissing was, maar ook dat het heel moeilijk was om die te horen”, aldus de echtgenote van kroonprins Frederik.

jvhBron: De Telegraaf

Het Deense koningshuis wil de monarchie al een tijdje verkleinen, en kondigde jaren geleden al aan dat in de toekomst alleen nog de eerstgeborenen van de troonopvolgers de titel van prins of prinses zullen krijgen. “In die context” en “om de lijn van andere koningshuizen te volgen” besliste koningin Margrethe onlangs dat de kinderen van Joachim vanaf 1 januari alleen nog graaf en gravin van Monpezat zullen zijn.

Die beslissing viel echter bijzonder slecht bij de zoon van de koningin en zijn kinderen Nikolai (23), Felix (20), Henrik (13) en Athena (10). Zij lieten donderdag weten “in de war, bedroefd, en in shock” te zijn door het nieuws.

LEES OOK. Deense prins hard voor zijn moeder: “Je verbant mijn kinderen, door hun titels af te nemen” (+)

Mary begrijpt die reactie naar eigen zeggen goed. “Verandering kan moeilijk zijn en pijn doen. Maar dat betekent niet dat de beslissing onjuist is”, klonk het vrijdag. De prinses zegt dat ook zij en haar echtgenoot “als de tijd daar is” de titels van hun kinderen zullen bekijken. “We weten nu niet hoe het koningshuis eruit zal zien als de tijd van Frederik is aangebroken, of hoe het eruit zal zien wanneer de tijd van Christian eraan zit te komen”, zei ze doelend op haar oudste zoon.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen