Stad voert actieve strijd tegen drugs: “We doen bovengemiddeld veel”

De stad Oudenaarde neemt een aantal initiatieven om drugs aan te pakken. © Peter Malaise

Oudenaarde -

Op de jongste gemeenteraad in Oudenaarde kwam onder meer de drugsproblematiek in de stad ter sprake. “Wat doen jullie hier aan?”, vroeg raadslid Dagmar Beernaert (Vooruit) zich af. “Het is een prioriteit in ons veiligheidsplan”, antwoordde burgemeester Marnic De Meulemeester (Open VLD), waarna hij een aantal actiepunten uiteenzette.

Peter Malaise

“Deze zomervakantie contacteerden verschillende inwoners ons met alarmerende signalen rond drugsproblemen in onze stad”, zei Beernaert. “Mensen voelen zich onveilig in het park omdat er drugs verhandeld wordt, ouders willen niet dat hun tieners hun eerste stappen in het uitgaansleven zetten omdat er drugs op de Markt rondgaat. Welke extra maatregelen zal de burgemeester nemen om deze problematiek aan te pakken en op die manier de inwoners opnieuw een gevoel van veiligheid te geven? Zijn er al concrete plannen om met de scholen, jeugd- en sportverenigingen een campagne op te zetten rond de gevaren van drugs?”

Taskforce drugs

De stad heeft meerdere actiepunten in de stijgers staan, antwoordde burgemeester De Meulemeester. “De aanpak van drugs is weerhouden als een van dé prioriteiten in het zonaal veiligheidsplan”, zei hij. “Dit plan voorziet onder meer in de oprichting van een taskforce drugs. Inmiddels voeren die mensen al allerhande opdrachten uit. Patrouilles op een bepaalde locatie, of een observatie in het kader van een concreet dossier.”

“De taskforce heeft in het voorjaar bijvoorbeeld een controle heeft uitgevoerd in jeugdhuis Jotie. De aanwezigen en alle lokalen werden onderworpen aan een controle door een drughond. Tijdens de actie werden twee kleine gebruikershoeveelheden marihuana aangetroffen. Slechts twee dus. De actie was vooral als signaal bedoeld dat druggebruik niet getolereerd wordt in een jeugdhuis.”

MEGA

“In het kader van sensibilisering neemt onze stad het voortouw in een project rond weerbaarheid en gezonde keuzes”, ging de burgemeester verder. “Dat project, ‘Mijn Eigen Goede Antwoord (MEGA), is een samenwerking met de drie andere gemeenten in onze politiezone, de CLB-koepels, de scholen, ouders, de lokale en federale politie, de brandweer, het Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg en Child Focus. Het doel is om leerlingen van het zesde leerjaar te laten stilstaan bij het maken van gezonde keuzes en hen de tools aan te reiken om weerbaarheid op te bouwen.”

“Dit jaar hebben alle vier de gemeentes beslist mee te doen, waardoor we de regio in Vlaanderen zijn die het meeste scholen bereikt. In totaal doen maar liefst 25 scholen mee. En we zijn een van de enige in Vlaanderen die met zoveel verschillende hulpverleners samenwerken. We zijn de enige die het CLB als partner hebben. Ik mag dus zeggen dat we ons zeer zeker inzetten om de problematiek aan te pakken”, aldus De Meulemeester.

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio

Bekijk alle jobs