Eyetec en Go for Gijs halen meer dan 17.000 euro op voor Duchenne Heroes

Bram Keymolen van eyetec, papa Jan Lenaerts en Joris De Wolf van eyetec reden op zeven dagen tijd door vier landen met de mountainbike. © RR

Oud-Turnhout, Turnhout -

Vanuit de Kempen gaat er 17.250 euro naar de bestrijding van de ziekte van Duchenne. “We zijn superblij dat er zoveel geld is ingezameld”, reageert de vader van Gijs Lenaerts uit Oud-Turnhout die met de ziekte geboren werd.

Wouter Adriaensen

De mountainbiketocht Duchenne Heroes is het jaarlijkse ankerpunt voor de inzameling van geld voor onderzoek naar de ziekte van Duchenne. Het is een loodzware route die de deelnemers in zeven dagen tijd door vier landen leidt. De tocht startte in Duitsland en liep via Luxemburg en België naar de finish aan het Drielandenpunt in Vaals. Per dag werd meer dan honderd kilometer afgelegd.

“Het was een prachtig zevendaags offroadavontuur van meer dan 670 km”, hijgt Bram Keymolen van het Turnhoutse farmabedrijf eyetec nog na. “Heel zwaar, maar we beseffen nu des te meer dat kinderen met duchenne dit dagelijks meemaken. Hun spieren worden namelijk altijd zwakker, ze voelen zich vaak moe en hebben pijn. Daaraan denken zorgde ervoor dat we elke dag hebben doorgezet om de finish te halen.”

Wijn en pizza

Eyetec haalde 5.000 euro op met de organisatie van een fuif en wijnverkoop. Het team van Go for Gijs slaagde er in om 12.500 euro bij elkaar te krijgen met de verkoop van ontbijtjes, spaghetti en pizza. Alles samen werd er ruim één miljoen euro ingezameld voor onderzoek naar duchenne. Kinderen die met de ziekte geboren worden, zoals de 14-jarige Gijs Lenaerts uit Oud-Turnhout, missen een eiwit dat zorgt voor de stevigheid van spiercellen en een belangrijke rol speelt in de hersenen. Wereldwijd zijn er 1 op 3.500 jongetjes door getroffen, in totaal meer dan 250.000. Een geneesmiddel is er nog niet.

“We zijn dan ook superblij dat er zoveel geld is ingezameld”, reageert Jan Lenaerts, de papa van Gijs. “De gemiddelde levensverwachting van kinderen met Duchenne is gestegen van 16 naar 30 jaar, maar dat is natuurlijk nog steeds veel te kort. Daarom is er nog veel meer geld nodig voor onderzoek en ontwikkeling van medicijnen.”

www.facebook.com/goforgijs

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio

Bekijk alle jobs