Natuurpunt reikt nieuwkomers de hand: “Inspiratie gevonden in Gent”

Natuurpunt Turnhoutse Kempen wil meer nieuwkomers betrekken bij onder meer de wandelingen. © RR

Ravels, Turnhout -

Natuurpunt Turnhoutse Kempen heeft subsidies ontvangen voor haar integratieproject Buur en Natuur. Daarmee willen ze anderstalige nieuwkomers betrekken in hun activiteiten.

Wouter Adriaensen

“De voorbije jaren is de diversiteit onder de bevolking sterk gewijzigd, mede door de komst van vaak anderstalige nieuwkomers”, stelt Fred Geysels van Natuurpunt Turnhoutse Kempen vast. “Onze activiteiten trekken echter alleen maar autochtone inwoners aan. Daar willen we graag verandering in brengen. Inspiratie vonden we bij Natuurpunt Gent. Nieuwkomers worden er betrokken bij wandelingen, nemen deel aan beheerswerken in de natuurgebieden en engageren zich in de bezoekerscentra.”

Laarzen en verrekijkers

De lokale afdelingen van Turnhout en Ravels kregen een subsidie van het Innovatiefonds van de Natuurpunt Academie. “Daarmee laten we folders drukken en kopen we eenvoudige natuurgidsen, laarzen en verrekijkers aan. Via de begeleidingsdiensten van nieuwkomers gaan we hen uitnodigen om deel te nemen aan onze activiteiten. Zo bezoeken we onder andere het Agentschap Inburgering en Integratie, CVO Edukempen, Ligo, Villa Mescolanza, de Praatpunten, CAW, de betrokken diensten van de gemeentebesturen van Turnhout en Ravels en CDO Noorderkempen.”

Voor de begeleiding van de nieuwkomers wil Natuurpunt de bestaande groep van gidsen en natuurwerkers uitbreiden. Wie duidelijk en langzaam Nederlands kan praten, een basiskennis van de natuur heeft en mensen kan enthousiasmeren, kan zich kandidaat stellen. Er zijn infomomenten gepland op maandag 10 oktober in het Natuur.museum in Turnhout en dinsdag 18 oktober in het Boshuis in Ravels, telkens om 19.30u. woad

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio

Bekijk alle jobs