Kerstverlichting op zonne-energie en kort douchen: gemeente bespaart energie

© RTV

Oud-Turnhout -

Het gemeentebestuur van Oud-Turnhout neemt enkele maatregelen om het energieverbruik zoveel mogelijk te beperken. Er is een temperatuurplan en openbare verlichting wordt gedoofd.

Wouter Adriaensen

“Als lokaal bestuur willen we net zoals iedereen meedenken en meewerken aan energiebesparing”, verduidelijkt burgemeester Bob Coppens (N-VA). “Daarom namen we recent extra maatregelen.” Zo wordt het federaal advies voor temperaturen in gemeentelijke gebouwen gevolgd: 19°C als basis, niet verwarmen boven 21°C en niet koelen onder 25°C. In de kantoorruimtes worden thermometers verspreid zodat de temperatuur goed opgevolgd kan worden.

De gemeente gaat verder dan het doven van de verlichting van monumenten. “In overleg met beheerder Fluvius drukken we het energieverbruik op het openbaar domein door het doven van een gedeelte van de openbare verlichting. We breiden het nachtregime uit van 22u tot 6u en dimmen negenhonderd armaturen extra. Dat zorgt voor een grote besparing van 56.940 kWh op jaarbasis.”

Gegarandeerd kerstverlichting

De eindejaarsperiode wordt echter niet in het donker gevierd. “In de dorpskern en in Oosthoven komt kerstverlichting die volledig op zonne-energie werkt”, aldus de burgemeester. “Die branden gegarandeerd, ongeacht de weersomstandigheden. De kerstledverlichting in de oude eik op het Dorpsplein wordt voorzien van een timer.”

Verder vraagt de gemeente haar medewerkers om zo duurzaam mogelijk om te springen met verlichting en verwarming in gemeentelijke gebouwen. “In Sportpark De Hoogt roepen we op om zo kort mogelijk te douchen. Douchezandlopers helpen de sporters op weg.” In de handelszaken blijft de temperatuur beperkt tot 19°C en worden na sluitingsuur zoveel mogelijk lichten gedoofd.

30% besparing

Ondertussen kijkt het gemeentebestuur ook verder dan de korte termijn. De aanleg van warmtenetten wordt bestudeerd en samen met de gemeente Beerse wordt een bedrijf gezocht dat energie kan besparen in negentien gemeentelijke gebouwen. Streefdoel is daar een vermindering van 30% in het verbruik.

www.oud-turnhout.be

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio

Bekijk alle jobs