Bouw zwembad zit op koers voor opening in 2024: “Onze inwoners wachten hier al heel lang op”

Burgemeester Marleen Peeters van Lille legt samen met enkele andere leden van het schepencollege en met de private partner de symbolische eerste steen van de nieuwe sportsite met zwembad aan Balsakker in Lille. © Bart Van den Langenbergh

Lille -

Burgemeester Marleen Peeters (N-VA) van Lille legde samen de firma Sportoase vrijdagochtend de symbolische eerste steen van de nieuwe sportsite met zwembad op Balsakker in Lille. Daarmee is officieel de bouw gestart van het zwembad met een 25 meter-bad, een peuter- en kleuterzone en een glijbaan. “Ik hoop in de zomer 2024 met mijn kleinzoon hier te komen plonzen”, zegt Marleen Peeters.

Bart Van den Langenbergh

De aannemer is al enkele maanden aan de slag op het sportcentrum Balsakker in Lille. Vrijdagochtend gaven leden van het gemeentebestuur van Lille samen met de directie van Sportoase en de aannemer het officiële startschot van de grote vernieuwing van de sportsite, het grootste project van de meerderheidspartijen N-VA en Inzet in deze legislatuur.

In 2024 zou het sportcentrum uitgerust moeten zijn met een gloednieuw zwembad met een 25-meterbad van 253 vierkante meter. Het zwembad zal gevuld worden met 425.000 liter water aan een temperatuur van 28 graden. Het water in de peuter- en kleuterzone van 53 vierkante meter wordt 32 graden warm. Er komen ook dertien individuele kleedkamers, vier familiekleedkamers, zes groepskleedkamers en twee kleedkamers voor andersvaliden. Zwemmers beschikken over in totaal 164 lockers om hun kleren droog op te bergen. Het zwembad wordt ook uitgerust met een glijbaan en in het gebouw is er plaats voor een nieuwe brasserie van 368 vierkante meter groot én een fitness- en saunacentrum.

De aannemer is al bezig aan de bouw van het nieuwe zwembad naast de bestaande sporthallen op Balsakker, op het voormalige voetbalveld van Lille. © Bart Van den Langenbergh

Schoolzwemmen

“Onze inwoners wachten al heel lang op een nieuw zwembad en staan te popelen om hun eerste baantjes te kunnen trekken. Sinds 2012 heeft onze gemeente geen zwembad meer. Een bevraging toonde aan dat 80% van onze inwoners opnieuw een zwembad in eigen gemeente wil”, zegt Marleen Peeters (N-VA), burgemeester van Lille. “Door een gemeentelijk zwembad te realiseren, kunnen scholen opnieuw komen schoolzwemmen, kunnen ouders met kinderen de eerste stappen richting het leren zwemmen zetten en blijven onze senioren langer actief. Onze inwoners moesten daarvoor nu naar het zwembad van Beerse of Herentals wat veel te ver is. Daarbij komt ook nog dat de infrastructuur van het oude zwembad in de Kerkstraat, met slechts een 20-meterbad, eerder beperkt was.”

De gemeente ging in zee met de firma Sportoase voor de realisatie van het zwembad en de vernieuwe sportsite. Het lokaal bestuur betaalt hiervoor jaarlijks een beschikbaarheidsvergoeding aan Sportoase van tussen de 800.000 euro en 1.000.000 euro. De gemeente gaat al in zee met Kasterlee en mogelijk ook met Zoersel als bevoorrechte partners voor het schoolzwemmen. “We zullen zeker inspraak blijven houden in de toegangsprijs voor het zwembad. Die prijs gaan we economisch houden”, benadrukt Marleen Peeters. “Ik maak graag een afspraak in de zomer van 2024 om met mijn kleinzoon hier een eerste plons te komen nemen.”

Burgemeester Marleen Peeters onthulde ook een bordje van de eerstesteenlegging van de sportsite Balsakker in Lille. © Bart Van den Langenbergh

Atletiekpiste en BMX-parcours

Het hele project bestaat uit meer dan alleen een nieuw zwembad. Ook de buitensportinfrastructuur wordt onder handen genomen. De atletiekpiste wordt opnieuw aangelegd en er komen standen voor discuswerpen, kogelstoten, verspringen, hoogspringen en speerwerpen. “De sportsite krijgt ook een skatepark, een recreatief BMX-parcours en voor de kleinsten komt er een nieuwe speeltuin”, legt schepen Luc De Backer (Inzet) uit. “Ook aan beachsporten is gedacht met een speciaal aangelegd terrein van 32 bij 50 meter. De nieuwe sportsite wordt een ontmoetingsplek voor jong en oud, een plaats waar het ook voor niet-sportievelingen aangenaam vertoeven is.”

Zo zal de vernieuwde sportsite Balsakker in Lille er gaan uitzien. © RR

Het nieuwe zwembad aan Balsakker in Lille is 25 meter lang en 10 meter breed en heeft ook een glijbaan. © RR

Sportoase

Sportoase zal als private partner het vernieuwde sportcomplex, inclusief de bestaande sporthallen op Balsakker, uitbaten voor een periode van 30 jaar. Sportoase is een onderdeel van Groep Van Roey uit Rijkevorsel en heeft in België al 18 zwembad- en sportprojecten gerealiseerd. Drie projecten, waaronder dat in Lille, zijn momenteel in uitvoering. Ook in Hoogstraten realiseerde Sportoase het zwembad.

“We zorgen voor het ontwerp, de bouw, de financiering, het onderhoud en de uitbating van het nieuwe gezondheidsparadijs”, zegt Michaël Schouwaerts, algemeen directeur van Sportoase. “Dat is afgestemd op de noden en behoeften van de lokale bevolking, maar dit steeds in nauw overleg met de gemeente Lille. Dankzij doorgedreven inspraak behoudt de gemeente de controle.” Volgens Sportoase is het nieuwe zwembad ook heel duurzaam met zonnepanelen op het dak, recuperatie van het spoelwater en ledverlichting in het gebouw.

Burgemeester Marleen Peeters, schepenen Luc De Backer en Tom Kersemans gaven samen met Sportoase en de aannemer het startschot van de bouw van het nieuwe zwembad in Lille. © Bart Van den Langenbergh

www.lille.be/sitebalsakker

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio

Bekijk alle jobs