Test Aankoop hekelt kakofonie aan energiecontracten: “Zo wordt prijzen vergelijken heel moeilijk”

Energiecontracten vergelijken, in een poging om te besparen op de factuur, is vandaag een huzarenklus geworden. Verbruikersorganisatie Test Aankoop eist meer duidelijkheid.

jvhBron: BELGA

De onduidelijkheid is een gevolg van de vele formules die de leveranciers gebruiken. Sommige formules werken op basis van de kortetermijnmarkt, andere zijn gebaseerd op de langetermijnmarkt. Er zijn tarieven die maandelijks worden geïndexeerd, andere één keer om de drie maanden. Sommige contracten baseren zich op gemiddelde prijsnoteringen over een bepaalde periode, andere op een prijsnotering van één dag. “Prijzen onderling zijn nog heel moeilijk vergelijkbaar”, aldus Test Aankoop. 

LEES OOK. Kost energiecontract nu 2.099 of 5.813 euro? Vergelijking is verwarrend en misleidend (+)

Maar ook de regulatoren zelf maken vergelijken er niet makkelijker op, vindt de verbruikersorganisatie. De prijzenvergelijker van de Vlaamse energieregulator Vreg werkt met geschatte jaartarieven, terwijl de federale regulator Creg met de laatst gekende parameters uit het verleden werkt. Deze week lanceerden leveranciers TotalEnergies en Bolt volgens Test Aankoop bovendien een eigen methodologie om de prijs in te schatten. 

Test Aankoop zegt de afgelopen twee weken alleen al een duizendtal vragen daarover te hebben gekregen van consumenten. De organisatie roept de regulatoren en de minister van Energie Tinne Van der Straeten op om werk te maken van een uniforme berekeningsmethode en een vereenvoudiging van de tarieven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen