Bewoners Turnhouts flatgebouw klagen over sluikstorten, scheuren in de muren en… ‘De Schrik’

De huurders van een appartementsgebouw in Niefhout trekken aan de alarmbel. ©  woad

Turnhout -

Scheuren in de muren, geluidsoverlast in de gangen, sluikstorten in de kelder en de (ex-)vriend van een bewoonster die zichzelf ‘de schrik’ noemt: de bewoners van een appartementsgebouw in de Turnhoutse inbreidingswijk Niefhout trekken aan de alarmbel. De projectontwikkelaar nuanceert de klachten.

Wouter Adriaensen

Ruim drie jaar geleden knipten projectontwikkelaar Impactum uit Vosselaar, verhuurder Vlaams Woonplatform uit Oud-Turnhout en het Huis van Ben, een Turnhoutse organisatie die zich inzette voor mensen met een autismespectrumstoornis (ASS), het lintje door van 24 appartementen aan de Diksmuidestraat. Een klein jaar later kwamen er veertien personen met autisme wonen in het gebouw in Niefhout, de inbreidingswijk aan het station waar het stadsbestuur graag mee uitpakt. Ondertussen liep er al een gerechtelijk onderzoek naar het Huis van Ben. In november 2020 legde de organisatie de boeken neer.

 ©  WOAD

De huurders bleven gewoon in de Diksmuidestraat en voelen zich nu in de steek gelaten. “We hebben klachten over scheuren in de muren, over geluidsoverlast in de gangen en sluikstorten in de kelder”, vertellen enkele bewoners, die liever anoniem blijven. “Er wordt gedeald, mensen bellen bij verkeerde appartementen aan, het is hier complete anarchie. Het Vlaams Woonplatform is alleen geïnteresseerd in geld. Er is zelfs nooit een syndicus aangesteld.”

Zonder zorgen

Huren en verhuren zonder zorgen, daar gaan we voor: zo staat het nochtans op de website van het Vlaams Woonplatform. Wie het vaste nummer van de vzw met kantoor in Oud-Turnhout belt, belandt rechtstreeks bij Rencura. De dichtstbijzijnde vestiging van dat bedrijf, dat optreedt als rentmeester en huurbeheerder, is in Antwerpen.

Bij Rencura zijn ze op de hoogte van de problemen in de Diksmuidestraat. “Maar we beheren alleen de appartementen, dus niet de gemeenschappelijke delen”, zegt een medewerker. “We hebben zelf al een paar keer gevraagd om een syndicus, maar kregen steeds het antwoord dat de hoofdhuurder daarmee bezig is.”

Sluikstorten

Projectontwikkelaar Impactum verkocht de appartementen na oplevering. “Maar uit sympathie zijn we wel nog het aanspreekpunt voor de bewoners”, zegt managing partner Kevin Prinsen. “Een nieuwbouw moet zich zetten, dan zijn barsten soms het gevolg. We hebben nog klachten gehad over onder meer tocht en ventilatie, maar al die problemen zijn behandeld.”

Prinsen erkent dat het sluikstorten al langer een probleem is in het gebouw. “De bewoners zijn er recent nogmaals op gewezen dat er centrale huisvuilophaling is achteraan het gebouw. En om de twee weken worden de gemeenschappelijke delen gepoetst. Als alle deuren gesloten blijven, is de kans kleiner dat mensen die er niet moeten zijn toch het gebouw betreden. Ook de huurders dragen een deel van de verantwoordelijkheid. Het lijkt misschien alsof ze in een getto leven, maar het verhaal is genuanceerder.”

‘De Schrik’

Bovenop de problemen met het gebouw worden de bewoners sinds begin dit jaar geterroriseerd door de (ex-)vriend van een bewoonster, die een appartement huurt via het sociaal verhuurkantoor. “Ze zijn allebei drugsgebruikers, en hij wordt gewelddadig onder invloed”, beweren de buren. “Hij valt bewoners lastig, roept en tiert in de gangen en vandaliseert deuren, waarna hij boodschappen achterlaat ondertekend met ‘De Schrik’.” Een van de bewoners werd recent opgenomen met een angsttrauma en durft niet terug te keren naar haar woning.

De politie kwam al enkele keren ter plaatse. “Dan wordt hij opgepakt, zit 12 uur in de cel en staat hier de volgende dag terug. Dat is recent drie avonden op rij gebeurd. Nu zit hij voor langere tijd vast en is het weer wat rustiger.” Ondertussen legde de vrederechter de man een contactverbod met zijn (ex-)vriendin op. “Bovendien heeft de dame in kwestie haar opzeg gekregen”, vult Kevin Prinsen aan. “We hopen dus dat de rust snel weerkeert.”

In de kelder werden deuren vernield. © WOAD

‘De Schrik’ liet zijn handtekening achter op de vernielde deuren. © WOAD

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio

Bekijk alle jobs