Meer dan 100 wapens aangetroffen in woning van extreemrechtse Yannick V. (36) die werd doodgeschoten tijdens huiszoeking

Bij Yannick V., de man waarbij in Merksem een huiszoeking plaatsvond en die overleed als gevolg van een schietincident met de politie, werden meer dan 100 wapens aangetroffen. Daarnaast werden er onder meer ook nog tactische vesten en nacht- en warmtekijkers gevonden. “Ook ontmijningsdienst Dovo kwam ter plaatse omwille van de aangetroffen wapens. De situatie is intussen beveiligd”, aldus Kristof Aerts van het Antwerpse parket.

debn, nelo, mtm, phu

LEES OOK. Dode in Merksem bij reeks huiszoekingen in onderzoek naar mogelijk terroristische aanslag uit rechts-extremistische hoek

Het incident gebeurde in het kader van een lopend gerechtelijk onderzoek naar een mogelijk terroristische aanslag en inbreuken op de wapenwetgeving, waarbij de speciale eenheden van de federale politie moesten uitrukken. “Bij het binnenvallen van de woning aan de Molenlei in Merksem ontstond een schietpartij, waarbij de bewoner geraakt werd”, zegt het Antwerpse parket in een persmededeling.

De hulpdiensten kwamen nog ter plaatse, maar bewoner Yannick V. overleed ter plaatse aan zijn verwondingen. Bij de speciale eenheden raakte niemand gewond.

LEES OOK. Extreemrechts, wapenliefhebber en voorbereid op einde van de wereld: wie is dodelijk slachtoffer bij huiszoeking in Merksem?

“Meer dan 100 wapens”

Het federaal parket meldt er nog bij dat er in de woning van V. “meer dan honderd wapens en een hele grote hoeveelheid munitie” werd aangetroffen. “Daarnaast werden er onder meer ook nog tactische vesten en nacht- en warmtekijkers gevonden.”

Onderzoek

Het Comité P – dat toezicht houdt op de politiediensten – kwam woensdag naar de plaats delict. Zij gaan met de lokale recherche van politiezone Antwerpen het onderzoek voeren naar de exacte omstandigheden. “Ook ontmijningsdienst Dovo kwam ter plaatse omwille van de aangetroffen wapens. De situatie is intussen beveiligd”, bevestigde Aerts.

Het Antwerpse parket heeft een onderzoeksrechter gevorderd voor doodslag. “Het onderzoek moet nu uitwijzen hoe het schietincident is ontstaan. Er is daarvoor een wapendeskundige aanwezig, nadien zal de onderzoeksrechter een afstapping doen. Hij is momenteel bezig met het verhoren van alle betrokkenen”, aldus het parket.

Arsenaal aan wapens

Naast Merksem vonden er woensdagochtend nog huiszoekingen plaats in Antwerpen, Berchem, Deurne, Zandvliet, Kasterlee en Gent. “De huiszoekingen vonden plaats bij een groep personen die ervan verdacht worden een vorm van gewapend verzet te willen plegen tegen de overheid zonder dat daarbij reeds een concreet doel of tijdstip bepaald was”, aldus het federaal parket. “Ook bij deze huiszoekingen werden een grote hoeveelheid wapens en munitie aangetroffen.”

Er werden in totaal zes personen meegenomen voor verhoor. “De onderzoeksrechter beslist later of ze bij hem worden voorgeleid”, zo meldt het federaal parket nog.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Video

Keuze van de redactie