Onze stadions lopen leeg: 20 procent minder toeschouwers in de Jupiler Pro League dan voor corona

In vergelijking met de periode vóór corona zitten er dit seizoen gemiddeld bijna 20 procent minder toeschouwers in de tribunes in de Jupiler Pro League. Dat blijkt uit officiële cijfers van de Pro League, de vereniging van profclubs. Voor Charleroi is de opdoffer het grootst, maar ook topclubs als Anderlecht, Racing Genk en AA Gent verloren een kwart van hun publiek.

Ludo Vandewalle

  De Pro League vergaderde al over deze negatieve ontwikkeling, maar wie in het huidige seizoen geregeld voetbalwedstrijden in de Jupiler Pro League bezoekt, is het ongetwijfeld ook al opgevallen: de tribunes zijn leger dan voorheen. Liefst 19,3 procent van de toeschouwers heeft na de coronamaatregelen – in die periode werd de fans soms de toegang tot wedstrijd zelfs volledig ontzegd – de weg naar het stadion niet teruggevonden. Bij de eerste acht speeldagen van het seizoen 2019-20 bezochten gemiddeld 11.629 liefhebbers een duel in eerste klasse, dit seizoen zijn dat er nog maar 9.379 – een daling van 2.250 mensen per wedstrijd.

  Verhoogde prijzen

  Er zijn een aantal oorzaken voor deze zware terugval. Deze competitie begon al op 22 juli, dat is vroeger dan ooit en met het uitstekende weer was iedereen nog in vakantiestemming. Maar dat is lang niet de enige reden. In het seizoen 2019-20 begon de competitie slechts een week later en was het ook goed weer.

  Een andere reden is de kalender, waarbij de negen wedstrijden zo veel mogelijk gespreid zijn, van vrijdagavond 20.45 uur tot zondagavond 21 uur. Abonnees weten in het beste geval pas enkele weken op voorhand wanneer hun team speelt. De vaste momenten op zaterdagavond en zondagmiddag – die het destijds voor iedereen makkelijk maakte om zich te plannen – liggen sinds het tv-contract met Eleven Sports achter ons.

  De coronabreak zorgde mogelijk voor verminderde interesse om naar het stadion te gaan. Ook de sombere vooruitzichten door de energiecrisis en de daaraan bij sommige clubs gekoppelde verhoogde abonnementsprijzen houden de mensen thuis.

  Zware verliezen

  Charleroi is er het ergst aan toe. In vergelijking met de eerste vier thuiswedstrijden van het seizoen 2019-2020, toen tot maart geen sprake was van corona, verliezen de Carolo’s liefst een derde van hun publiek. Ook de topclubs Anderlecht, Racing Genk, AA Gent en Standard zitten met hun terugval boven het landelijke gemiddelde.

   Zelfs landskampioen Club Brugge (12 procent minder volk) en Antwerp blijven niet buiten schot, al moet de autoritaire leider slechts beperkt (3,3 procent) inleveren.

   Eupen (4 procent) en STVV (11,3 procent) zijn de enige eersteklassers die erop vooruitgaan, al valt dat vooral te verklaren door het feit dat beide ploegen al topclubs over de vloer kregen. Die zorgen immers voor meer toeschouwers.

   Aangeboden door onze partners

   HOOFDPUNTEN

   Aangeboden door onze partners

   Beste van Plus

   Lees meer

   Meest Gelezen