“Niet weggooien, maar wassen en opnieuw gebruiken”: subsidie herbruikbare luiers wordt uitgebreid

Herbruikbare luiers zijn milieuvriendelijker. © BELGA

SINT-LAUREINS -

Herbruikbare luiers: beter voor het milieu en je portemonnee. Het Integraal Verantwoord Milieubeheer (IVM) breidt vanaf 1 oktober de subsidie voor herbruikbare luiers uit. Je kan vanaf nu niet enkel bij aankoop, maar ook bij de huur van zo’n luiers een subsidie krijgen. “Zo kunnen mensen die twijfelen het eens uitproberen.”

Laura Moens

Wanneer het over herbruikbare luiers gaat, denken veel mensen vaak aan iets oubollig: de katoenen doeken van vroeger. “Voor velen is zo’n luier een drempel. Ze kennen het nog niet goed en denken nogal snel aan grootmoeders tijd”, zegt Jean Marie Staelens van IVM. “We bieden daarom nu ook een subsidie aan voor de huur van herbruikbare luiers. Zo kunnen mensen het eens proberen.”

Ouders met kinderen tussen de 0 en 3 jaar komen in aanmerking voor de subsidie. Je kan die eenvoudig aanvragen met een formulier, waar je ook de aankoopfactuur of huurovereenkomst aan toevoegt.

“Luiers huren kan je veelal doen via een kinderdagverblijf”, zegt Staelens. “Ook werken zij soms samen met organisaties die herbruikbare luiers aanbieden.”

Langere levenscyclus

Wie consequent herbruikbare luiers gebruikt, zal op termijn geld uitsparen. Het is daarnaast ook een stuk milieuvriendelijker. “De volledige levenscyclus van zo’n luier is veel langer. Je hebt veel minder afval en de energie die je verbruikt om de luiers te wassen, is aanzienlijk lager dan die nodig is om wegwerpluiers te ontwikkelen.

De uitgebreide subsidie gaat op 1 oktober van kracht.

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio

Bekijk alle jobs