Vijf politieagenten gewond bij betoging aan Iraanse ambassade in Londen, twaalf arrestaties

 ©  via REUTERS

Zeker vijf politieagenten zijn “ernstig gewond” geraakt bij incidenten in de marge van een betoging aan de Iraanse ambassade in Londen. Er werden ook twaalf personen gearresteerd. De betogers protesteerden tegen de dood van een jonge vrouw, Mahsa Amini (22), die op 13 september in Teheran opgepakt was door de zedenpolitie omdat ze “ongepaste kledij” droeg.

jvhBron: BELGA

Volgens de Londense politie werden agenten zondag ingezet bij de ambassade, terwijl “grote bijeenkomsten” de voorbije dagen kalm waren verlopen in Londen. Op sociale media was evenwel een menigte te zien die “dood aan de Islamitische Republiek” scandeerde.

“De meerderheid van de aanwezigen zondag aan de ambassade bleef zich verantwoordelijk gedragen. Maar een aanzienlijke groep zocht de confrontatie met de politie en met betogers waarmee ze het niet eens waren”, zegt Scotland Yard in een persbericht zondagavond. Daarom werden ordediensten met helmen en schilden ingezet.

Eerst waren er incidenten aan de ambassade. Daarna verplaatste het geweld zich naar de wijken Marble Arch en Maida Vale, waar het Islamitisch Centrum van Engeland werd geviseerd. De politie kon “de veiligheid van het gebouw garanderen”, maar werd wel bekogeld. Vijf leden van de ordediensten belandden zo in het ziekenhuis, vooral met breuken, zegt de politie.

Er werden ook twaalf arrestaties verricht voor deelname aan gewelddadige onlusten. De politie zegt dat videobeelden bekeken worden en dat er nog arrestaties zullen volgen.

Ook in Parijs moest de politie traangas inzetten bij een gelijkaardige betoging. Ze moest zo verhinderen dat duizenden betogers de Iraanse ambassade bereikten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer over Verenigd Koninkrijk

Video

Keuze van de redactie