Italië krijgt extreemrechtse regering: Giorgia Meloni eist leiderschap in volgende regering op, links blok erkent nederlaag

De rechtse coalitie rond de partij Fratelli d’Italia van Giorgia Meloni (45) wint volgens de exitpolls de Italiaanse parlementsverkiezingen. Andere partijen zouden op ruime afstand volgen. Meloni wordt dus zo goed als zeker de eerste vrouwelijke premier van Italië.

tg, jvh

Een kleine twee maanden na de val van regering-Draghi verkoos Italië zondag een nieuw parlement. Zoals de peilingen hadden voorspeld, krijgt het land zo goed als zeker een uiterst-rechtse regering. Met een vrouwelijke premier, de eerste ooit in Italië: de 45-jarige Giorgia Meloni, een radicaal-rechtste ‘Romeinse furie’ die onder meer tegen abortus en migratie is, en die zich uitgesproken heeft tegen de LGBT-beweging. Hoewel ze ontkent fascist te zijn, staat haar partij bekend als nationalistisch en uiterst conservatief. Met radicale ideeën.

LEES OOK. Wie is Giorgia Meloni, de radicaal-rechtse “Romeinse furie” die straks misschien de eerste vrouwelijke premier van Italië wordt? (+)

Niet geheel onverwacht waren de belangrijkste thema’s van deze verkiezingen de hoge energieprijzen, de torenhoge inflatie, de oorlog in Oekraïne, en het migratieprobleem waar Italië mee kampt. Vooral dat laatste was koren op de molen van Meloni en haar partij. Maar ook populaire verkiezingsthema’s als de laagste pensioenen optrekken, leverden haar een pak stemmen op.

Op de officiële resultaten was het zondagavond nog wachten, maar de exitpolls waren overduidelijk. Fratelli d’Italia zou vlot 22 tot 26 procent van de stemmen halen. Met de stemmen voor de uiterst rechtse Lega van Matteo Salvini (8,5 tot 12,5 procent) en Forza Italia (5 tot 9 procent) van gewezen premier Silvio Berlusconi erbij zou het rechtse blok afstevenen op een absolute meerderheid.

Meloni eiste zondagavond dan ook het leiderschap in de volgende regering op. “De Italianen hebben een duidelijke boodschap gestuurd: voor een rechtse regering onder leiding van Fratelli d’Italia”, zei Meloni in Rome. “We zullen voor alle Italianen besturen.”

Verliezers

Waar winnaars zijn, zijn ook verliezers. Lange tijd waren de peilingen een nek-aan-nekrace tussen Fratelli d’Italia en de sociaaldemocraten van de PD (Partito Democratico). Oud-premier Enrico Letta, de leider van de PD, probeerde dan ook om een grote alliantie van linkse en centrumpartijen te smeden, om zo het rechtse blok te bekampen. Het Italiaanse kiessysteem bevoordeelt namelijk grote allianties, om versplintering tegen te gaan. Maar dat werd een mislukking: exitpolls geven de PD weliswaar ongeveer 20 procent van de stemmen – iets beter dan het verkiezingsresultaat van 2018 – maar op ruime afstand van het rechtse blok.

De Italiaanse sociaaldemocraten hebben hun verlies ook toegegeven, en zijn van plan om in de oppositie te gaan. “Dit is een trieste dag voor ons land”, zei Debora Seracchiani, de fractieleidster van de PD in de Kamer van Afgevaardigden. Haar partij heeft nu een “grote verantwoordelijkheid, en we moeten dat waarmaken in het parlement”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer over Italië

Video

Keuze van de redactie