Nazaten Marcel Rosiers huldigen straat in die naar hem is vernoemd: “Ongelooflijk wat hij voor Hoogstraten heeft betekend”

Rosie Van Delm, een achter-achter-kleinkind van Marcel Rosiers, en burgemeester Marc Van Aperen knippen het lint door. © Ronny van den Ackerveken

Hoogstraten -

In Hoogstraten ligt sinds enkele jaren de Marcel Rosiersstraat. Die is vernoemd naar een man die onder meer de vakschool en Rode Kruis Hoogstraten heeft opgericht. Een aantal gebouwen in het centrum heeft hij als architect ontworpen. Familieleden van Marcel kwamen zondagnamiddag de Marcel Rosiersstraat mee inhuldigen.

Ronny van den Ackerveken

De inhuldiging was eigenlijk al eerder gepland, maar werd uitgesteld door het coronavirus. Zondag kon het plechtige moment eindelijk plaatsvinden. “Als familie vinden we het een hele eer”, zegt Marcels kleinkind Myriam Van Delm. “Met de vakschool heeft hij in de jaren twintig van de vorige eeuw een bloeiende technische school uit de grond gestampt. Hij gaf er zelf les en was er ook een tijdje directeur. Het gebouw van de vakschool is door hem ontworpen. Marcel was ook de architect van onder andere het Torenijzer op de Vrijheid en de boerderij van de Bouwhoeve in Wortel.”

“In 1942 richtte hij in Hoogstraten een afdeling van het Rode Kruis op. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zat Marcel in het verzet. Neergestorte Engelse piloten verborg hij thuis en hij stuurde ook geheime berichten. Nadat iemand hem verraden had, werd hij in 1944 naar Duitsland afgevoerd. Een jaar later stapte hij mee in een dodenmars en overleed op 26 april 1945. Marcel werd begraven in een anoniem graf in Duitsland, enkele jaren geleden hebben we met de familie daar een gedenksteen gezet. Een van de kapelletjes van de kruisweg in Hoogstraten is ook voor zijn nagedachtenis.”

Levensverhaal

Rosie Van Delm, een achterachterkleinkind van Marcel Rosiers, knipte samen met burgemeester Marc Van Aperen (Hoogstraten Leeft) het lint door. “Het is bewonderenswaardig wat Marcel Rosiers heeft betekend voor de Hoogstraatse gemeenschap”, vertelt Marc Van Aperen. “Hij leerde ons ook om zorg te dragen voor elkaar. Door een straat naar Marcel te vernoemen, kan zijn levensverhaal nooit vergeten worden.”

Marcel Rosiers werd in 1944 naar Duitsland gebracht, waar hij een jaar later overleed. © Ronny van den Ackerveken

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio

Bekijk alle jobs