Boerinnen vragen op dorpsdag om lokaal voedsel een kans te geven

Boerinnen delen appels uit aan de bezoekers van de dorpsdag. © Neel Vermeiren

Wuustwezel -

Land- en tuinbouwvrouwen uit de regio Essen, Kalmthout, Wuustwezel, Stabroek en Brecht, onder leiding van kandidate Strafste boerin van Vlaanderen Sabina Vandeweyer en bevoegd schepen May Aernouts (CD&V) van Wuustwezel, braken op de dorpsdag een lans voor de landbouw en benadrukten de de noodzaak van lokaal voedsel. De boerinnen deelden appels uit en verkochten rode zakdoeken en T-shirts. Met deze actie wilden zij het belang van de lokale landbouw en voedselvoorziening benadrukken.

Er heerst momenteel een grote onzekerheid in de landbouwsector door het huidige beleid. “Kunnen onze bedrijven nog wel voorbestaan en door onze kinderen worden overgenomen?”, vraagt woordvoerdster Sabina Vandeweyer zich af. “Om onze landbouwbedrijven te verduurzamen en moderniseren willen wij forse investeringen doen, maar we zitten met te veel vragen om die stappen te durven zetten. De rode zakdoek symboliseert de steun voor de lokale landbouw. “Komende periode worden de rode zakdoeken verdeeld door de boerinnen, dus hang zeker een rode zakdoek aan de auto, fiets of huis. Daarmee betuig je je steun aan de landbouw en steek je onze boerinnen een hart onder de riem.”

Een bijkomende bezorgdheid van de boerinnen naast de stikstofplannen zijn de plannen van Grenspark Kalmthoutse Heide om zich te laten erkennen als Nationaal Park. “Zoals de plannen er nu voorliggen gaan de landbouwgronden gelegen in het grenspark verloren door de nulbemesting vanaf 2028. De grote vrees is dat het Nationaal Park stelselmatig zal uitbreiden voor meer recreatie en natuur, ten koste van de andbouwgronden die in en rondom het grenspark liggen.”

Door de plannen van de overheid met het voorlopige stikstofakkoord zit de hele land- en tuinbouw nu op slot op het gebied van vergunningen. “We weten niet wat de toekomst brengt. Afbouwen van de veestapel of meer investeren in stalsystemen die goed zijn voor het klimaat? De overheid draagt hierin ook een zeer grote verantwoordelijkheid. Zij hebben tot op de dag van 22 februari 2022 de vergunningen altijd afgeleverd aan de bedrijven. Om dan nu te komen tot een algemene afbouw op 2 jaar tijd, dat druist in tegen elk logisch verstand.”

Korte keten

“Met deze actie willen de land- en tuinbouwvrouwen het belang van de lokale landbouw benadrukken”, vult schepen May Aernouts aan. “Indien onze landbouwgronden verdwijnen voor natuur zullen we niet meer kunnen genieten van onze duurzame, lokale producten. Onze landbouwers onderhouden trouwens ook het landschap, Indien de landbouwgronden worden omgezet naar natuur, waar komen dan de volgende landbouwproducten vandaan? Producten van ver weg, geteeld onder minder goede omstandigheden: dat is niet de oplossing, ook niet voor het klimaat.”

Neel Vermeiren

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio

Bekijk alle jobs