Supporters van Wout teleurgesteld maar tegelijk ook trots: “Chapeau voor de verdiende winnaar”

De supporters van Wout van Aert geven in het parochiecentrum Sint-Pieter in Lille een welverdiend applaus voor Remco Evenepoel als nieuwe wereldkampioen. © Bart Van den Langenbergh

Lille -

De supporters van Wout van Aert in Lille zijn teleurgesteld maar tegelijk ook heel blij dat met Remco Evenepoel een Belg de regenboogtrui mag aandoen. In het parochiecentrum Sint-Pieter in Lille volgden tientallen leden van de supportersclub het WK wielrennen met een ontbijt. Uiteindelijk strandde Wout van Aert net naast het podium. “Chapeau voor Remco, hij is de verdiende winnaar”, zegt Jos Van Echelpoel van de supportersclub.

Bart Van den Langenbergh, ,Dries Van Thielen

De fans van Wout van Aert waren zondagochtend al vroeg op de been. In heel wat Lilse cafés konden supporters aanschuiven voor een ontbijt en het WK wielrennen in Australië op een groot scherm of op een grote televisie komen volgen. De supportersclub van Wout van Aert palmde het café van het parochiecentrum Sint-Pieter in Lille in.

De supporters zagen al snel hoe Remco Evenepoel de vlucht vooruit nam en uiteindelijk een wereldprestatie afleverde. Tijdens de laatste kilometer, toen Remco solo naar de finish vlamde, weerklonk een welverdiend applaus bij de supporters van Wout voor de nieuwe wereldkampioen. Tijdens de sprint voor de podiumplaatsen veerde iedereen weer recht en steeg de hoop op toch nog een medaille voor Van Aert. Maar de Herentalsenaar, met roots in Lille, finishte net naast het podium, op een knappe vierde plaats. Geen groot feest in Lille voor Wout dit jaar. Toch overheerste in Lille een gevoel van trots.

Jos Van Echelpoel (rechts, met pet) van de supportersclub van Wout van Aert zit op de eerste rij in het parochiecentrum Sint-Pieter in Lille. © Bart Van den Langenbergh

Geen huldiging

“Chapeau voor Remco. Hij is de verdiende winnaar van dit WK”, legt Jos Van Echelpoel van de supportersclub uit. “Ik ben blij dat er een Belg wint, maar veel kansen om wereldkampioen te worden krijg je natuurlijk niet. Er zal dit jaar geen huldiging zijn voor Wout in Lille. Als hij had gewonnen, was dat natuurlijk wel anders geweest. We telden ruim vijftig inschrijvingen voor ons ontbijt in het parochiecentrum. We zijn blij dat we dit hebben kunnen aanbieden aan onze trouwe leden. Onze club telt intussen al gauw duizend leden.”

Ook trouwe Wout-supporter Dirk Vingerhoets uit Lille was zondagochtend van de partij. “Het is jammer voor Wout maar we moeten wel trots zijn dat er een Belg wint”, vertelt Dirk. “Misschien had Wout wel wat meer vooraan gezeten als hij was meegereden met de eerste vluchters. Wout kan misschien volgend jaar weer zijn kans wagen.” Ook in staminee De Crawaett in Lille en in het parochiecentrum Mollenhof in Poederlee verzamelden zondagochtend tientallen supporters voor het WK wielrennen.

Paul Dockx en Erna Stickers en hun hondje Duts kwamen mee supporteren voor Wout in het parochiecentrum in Lille. © Bart Van den Langenbergh

En ook in supporterscafé ’t Vliegershof in Lille was het zondagochtend drummen. De wielerclub waar de ouders van Wout van Aert actief zijn, zat afgeladen vol met fans van de chouchou uit Lille.

De ouders van Van Aert volgden de rit van hun zoon liever in alle rust thuis. Logisch, want in het supporterscafé hing er een hele rit lang een gezellig geroezemoes. Tot Evenepoel met nog 25 kilometer te gaan vertrok. Toen kon je een speld horen vallen. Enkel wanneer er beelden van het peloton kwamen met Wout van Aert werd er luid geroepen. Toen de aerokogel uit Schepdaal aan zijn laatste kilometer begon, werd hij onthaald op een luid applaus.

Uiteindelijk konden ze ’t Vliegershof best leven met de overwinning van Evenepoel. Maar er was één gevoel dat overheerste. “Het is goed dat hij voor de ploeg reed. En het is goed dat er een superrenner won. Maar uiteindelijk hadden we allemaal liever een andere Belg zien winnen”, horen we bij verschillende fans, doelend op Van Aert.

 ©  Joris Herregods

Sommige supporters durven toch iets realistischer te zijn: “Hij is niet meer zo goed de laatste tijd. Het is niet de Van Aert uit de Tour”, weet Marc Laenen, cafébaas van ’t Vliegershof die regelmatig de Herentalsenaar met Lilse roots in de bloemetjes zet. “En nu ook weer: hij lijkt oppermachtig in de sprint maar ook nu verliest hij en moet hij tevreden zijn met een vierde plek.”

De reden? “Hij rijdt ook mee met elke koers. Andere renners waren al een paar weken in Australië, hij komt pas de laatste week aan nadat hij in Canada, Duitsland, … wat kermiskoersen gaan rijden was.”

Al is er bij Laenen ook bewondering voor de Aerokogel van Schepdaal: “Hij was gewoon de beste vandaag. Hij krijgt veel kritiek te verduren maar het is gewoon een heel sterke renner. En het is vandaag weer bevestigd: hij is de beste van de wereld.”

 ©  Joris Herregods

 ©  Joris Herregods

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio

Bekijk alle jobs