Files teisteren Adegemstraat in hartje Mechelen urenlang: “Van een autoluwe binnenstad kan je niet meer spreken”

© Sven Van Haezendonck

Mechelen -

Extreme filevorming heeft de Adegemstraat in het centrum van Mechelen zaterdag urenlang geteisterd. Ongezien volgens bewoners. Tot een halfuur en langer moesten bestuurders er aanschuiven omdat ook de Onze-Lieve-Vrouwestraat afgesloten is. Toen de politie zaterdagnamiddag meldingen kreeg, greep ze in.

Sven Van Haezendonck

In de Adegemstraat was het zaterdag tot een halfuur aanschuiven. ©  Sven Van Haezendonck

Files, dat kenden bewoners van de Adegemstraat tot voor kort amper of niet. Sinds begin deze week is dat anders. “Met de start van de werkzaamheden op de Koningin Astridlaan zijn de files tijdens de ochtend- en avondspits begonnen, maar nu was het wel heel extreem.” Aan het woord is een jong gezin met kinderen dat in de straat woont. “We mogen nog van geluk spreken. De scholen van onze kinderen liggen op wandelafstand. Maar voor hun hobby’s moeten we de vesten over en dat is een drama”, zegt de vader.

In de Adegemstraat stonk het naar uitlaatgassen. Ongeduldige bestuurders toeterden. Met de wekelijkse markt en de afsluiting van de Onze-Lieve-Vrouwestraat voor het LOV-festival was het er opvallend langer aanschuiven. “Vanaf de Zoutwerf heb ik er 26 minuten over gedaan om aan het kruispunt met de Korte Hei- en de Keerbergstraat te geraken. Alles stond vast”, zegt gemeenteraadslid Karel Geys (Vooruit).

Ook gemeenteraadslid Karel Geys stond in de file. ©  Sven Van Haezendonck

LEES OOK. Handelaars vieren vernieuwing Onze-Lieve-Vrouwestraat met allereerste editie LOV-festival

“Ik begrijp dat er werken en evenementen zijn, maar die moeten toch beter te organiseren zijn. Voor een groot deel van de binnenstad vanaf de Melaan tot de Zoutwerf is dit de enige uitgangsweg. Van een autoluwe binnenstad kan je niet meer spreken. Als hier een ambulance door moet, is dat een ramp”, vertelt Geys.

In de Adegemstraat was buurtbewoner Julius Candries er getuige van hoe een anonieme politiewagen zich over het voetpad moest wringen om door te geraken. “Een helpende politieagent om het verkeer vlotter te laten verlopen, heb ik hier nog niet gezien”, zegt hij. Daar kwam zaterdagnamiddag verandering in toen de politie oproepen kreeg van burgers.

Agenten regelen verkeer

“Na verschillende meldingen hebben we de verkeerssituatie geanalyseerd en zijn onze collega’s ter plaatse gekomen. Ze hebben zich opgesteld op de hoek van de Adegemstraat met de vesten om het verkeer te regelen de binnenstad leeg te trekken”, reageert Dirk Van de Sande, woordvoerder van de politie Mechelen-Willebroek.

De politie stelde zich op aan het kruispunt van de vesten met de Adegemstraat om het fileleed op te lossen. © Politie Mechelen-Willebroek 

Als oorzaak van de files verwijst de politie naar de tijdelijke verminderde capaciteit in de binnenstad. “Door festiviteiten is de Onze-Lieve-Vrouwestraat afgesloten en moest al het verkeer door de Adegemstraat”, zegt Van de Sande.

Niet alleen in de Adegemstraat was het zaterdag aanschuiven. Door de file daar stond het verkeer ook stil in de Hoogstraat en bij momenten in de Guldenstraat. De bewoners hopen dat de verkeershinder van tijdelijke duur is. Tegen maandag 17 oktober zitten de werken op de Koningin Astridlaan erop en wordt daar ook eenrichtingsverkeer ingevoerd. De werf schuift dan op richting Olivetenvest en Guido Gezellelaan.

Op een gegeven moment was het aanschuiven tot in de Hoogstraat. ©  Sven Van Haezendonck

LEES OOK. Indigo plant zonnepanelenpark in parking Zandpoortvest om op termijn honderdtal wagens te laden

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio

Bekijk alle jobs