Theaterwandeling “Doe niet zo Sapiens”: komt de waarheid uit de mond van de oermens?

 © ghl

Lochristi -

Cultuursmakers zette zaterdag zijn eeuwfeest verder met een heerlijke theaterwandeling doorheen Lochristi. Konijntjes vangen in Lodejardin, tarwe kweken in de Kasteeldreef en eindigen met een sprongetje van 15.000 jaar later in Orphanimo. Een verwarmend, humoristisch drieluik, waarin nagels met koppen werden geslagen. Niet de waarheid uit een kindermond, maar misschien wel uit die van de oermens.

Geert Herman

In je bloot bovenlijf in de kille regen door Lodejardin op konijntjes jagen, en ze nog vinden ook: het kon, tenminste voor Hans en Gerrit, twee jager-verzamelaars die de wandelaars-toeschouwers even een grote spiegel voor de neus kwamen houden. Over wie nu het gelukkigst was, zij of wij. Zij zonder klok in de natuur, wij in een race tegen de tijd in onze overbeschaafde wereld, zij met een wortel om een konijn te vangen (ja, het lukte), wij met onze maaltijd uit de microgolf. Last but not least: zij met veel vrouwen, wij tot nader order met één.

 © ghl

 © ghl

 © ghl

 © ghl

De vrouwenkwestie leek eentje van hen toch wat te steken en dreef de twee uit elkaar. Maar daarvoor moesten we naar het tweede luik van de voorstelling in de Kasteeldreef. De kloof tussen Hans en Gerrit – ondertussen twee andere acteurs – werd plots groter, want één van hen wou ondertussen ‘evolueren’ en de natuur gaan verkavelen – jawel, ironisch, ook in Lochristi. Elk zijn stukje grond, af te bakenen met een stok, om er nadien tarwe op te zaaien. Geen sinecure, maar de mens is vindingrijk, zo blijkt en haalt er een zeis en een koe bij. Verkavelen zorgde ervoor dat het publiek natuurlijk in de weg zat en werd weggejaagd… naar de volgende locatie in Orphanimo.

 © ghl

 © ghl

 © ghl

 © ghl

Hans en Gerrit, het derde acteurspaar, had er ondertussen een sprong van 15.000 jaar in de tijd gemaakt. Een toevallige ontmoeting bracht hen weer verrassend bij elkaar. Wie het nu echt had gemaakt, of het vooruitgang of neergang was en wie nu de echte waarheid over evolutie in pacht had? Daarvoor moet u zelf de voorstelling ‘Doe niet zo Sapiens’ zien.

100 Cultuursmakers genoten van schitterende acteerprestaties van Tom Van Bauwel, Robby Cleiren, Gert Jochems en Michael Pas, Hans Van Cauwenberghe en Gerrit Dragt. Een warme, erg grappige en bijwijlen ontroerende voorstelling, die geen enkel thema uit die gekke mensenwereld uit de weg ging. Wie het eerste luik had gezien, was zelfs op één been en in een ongeziene plensbui meegestapt in het vervolg van het verhaal. De spanningsboog achterna.

 © ghl

 © ghl

 © ghl

Het stuk - geïnspireerd op Sapiens, een kleine geschiedenis van de mensheid van Yuval Noah Harari – is van de hand van Hans Van Cauwenberghe en Gerrit Dragt en werd in volle coronatijd geschreven voor ‘Hans Van Cauwenberghe en Troep.’ Bij voorkeur te spelen en te genieten in de buitenlucht, kwestie dat de oermens zich in zijn nopjes voelt.

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio

Bekijk alle jobs