Jagers en politie ontkennen gerucht dat edelhert werd afgeschoten, eigenaar denkt dat bronstig dier spontaan is teruggekeerd

© kma

Kalmthout -

Er is ongerustheid over het lot van het tam edelhert dat dinsdag in het centrum van Kalmthout werd gespot. Volgens enkele inwoners werd het dier woensdagavond door boeren in een paardenwei aan Noordeind gedreven en daar afgemaakt door een jager, met medeweten van de politie. Er is sprake van vier geweerschoten. Zowel politiezone Grens als de jager in kwestie ontkennen met klem het hele verhaal. De eigenaar in kwestie uit Brecht denkt zelfs dat zijn bronstig hert intussen spontaan is teruggekeerd naar zijn wei omdat hij geen hinde vond.

Kristin Matthyssen, Jarit Taelman

LEES OOK. Edelhert maakt nachtwandeling in centrum Kalmthout: “Dier is ergens ontsnapt”

De doortocht van het edelhert zorgt voor commotie in Kalmthout. Een meisje maakte begin deze week het bewuste filmpje van het edelhert dat op zijn dooie gemak door het centrum paradeerde. “Het stond midden op de baan, wandelde onze auto voorbij om vervolgens weer verder over de baan te stappen”, vertelt de Kalmthoutse. Ze hoorde nu getuigenissen over hoe het dier woensdagavond in een omheinde paardenwei zou zijn afgemaakt en wil dat de waarheid naar boven komt. “Zonder iemand te beschuldigen, want misschien leeft het hert gewoon nog”, benadrukt ze. “Feit is wel dat het sinds woensdagavond niet meer is gespot.”

Volgens een dame die in contact staat met het jagersmilieu zou het edelhert zich woensdag in een maïsveld aan Noordeind, de baan tussen Wildert en Kalmthout, schuil hebben gehouden. “Maar toen de maïs werd afgereden hebben boeren het in een paardenwei gedreven, waar het edelhert rustig bij die paarden stond en dus gemakkelijk met een verdovingsgeweer geschoten had kunnen worden. In tegenstelling daarvan werd een jager erbij gehaald. Een vrouw die met haar kindje naar het hert wou gaan kijken, werd weggeleid. Even laten weerklonken vier knallen. De politie is ook ter plaatste geweest. Het schieten is tussen 20u en 20.30u gebeurd.”

Fake news

Danny De Clerck, de jager die er het jachtrecht heeft, ontkent het verhaal met klem. “Ik heb inderdaad vlak naast dat hert gestaan in de wei. Maar al de rest is fake news. Ik heb die vier knallen ook gehoord. Ik heb hierop nog naar de jachtrechthouder gebeld die het jachtrecht heeft van het gebied waar de knallen weerklonken. Maar eigenlijk was het toen al duidelijk dat het niet om geweerschoten ging maar om vuurwerkknallers of bommetjes, vermoedelijk van een feestje. Ook de politie is gekomen. Ze hebben hier stilletjes gewacht met twee combi’s tot het duister werd, maar het beest is zelf weer gaan lopen.”

Het laatste beeld van het edelhert in de wei aan Noordeind. ©  Tom De Man

Ook de woordvoerder van politiezone Grens zegt dat hij geen weet heeft van een afschot van het edelhert en dat de politie hiertoe zeker niet heeft opgeroepen. “Het enige wat wij gedaan hebben toen het edelhert plots opdook in Kalmthout, is de eigenaar gezocht en hem gecontacteerd om te vragen of hij zijn dier wou komen halen.”

De eigenaar is Herman Matthijsen uit Brecht, die een vijftigtal herten als hobby houdt. Maandag ontsnapten enkele herten uit zijn wei. “Het is nu hertenbronst, waardoor de mannelijke herten op zoek willen naar vrouwtjes. In die periode zijn ze onstuimiger, met als gevolg dat er een paar door de draad zijn gegaan. De afstand Brecht-Kalmthout is niks voor een edelhert. Meestal komen ze vanzelf terug. Ook ditmaal stonden diezelfde avond al enkele herten terug aan de draad en ook gisteren is een hert spontaan teruggekeerd. Mogelijk is dat zelfs het Kalmthouts hert.”

Herman hoorde niets van een afschot van zijn hert. “Ik geloof dat eerlijk gezegd niet. Volgens mij is het zelf al teruggekeerd.”

Ook jager De Clerck denkt dat dit mogelijk is. “Herten laten geursporen achter. Als ze via het Groot en het Klein Schietveld gaan kunnen ze ongemerkt terug naar Brecht lopen.”

De politie had nog geen dierenarts met een verdovingsgeweer gecontacteerd nadat het edelhert de eerste keer was gespot. De eigenaar had laten weten dat zijn hert hem kent en hij hem wel met voeder terug naar huis zou lokken als hij ergens werd opgemerkt.

Kadaver

Case closed? Niet blijkbaar, want de dame met connectie in jachtkringen beweert dat er in de whatsapp-groep van de jagers foto’s van het hertenkadaver rondgaan. “Ik ga er alles aan doen om die te bemachtigen.”

Blijft de vraag of het onwettig zou zijn om het 300 kilo zwaar edelhert af te schieten, in het kader van de openbare veiligheid. Wie ’s nachts met de wagen op zo’n hert botst, kan het mogelijk niet navertellen.

De hertenhistorie van Kalmthout doet denken aan het verhaal van wolvin Naya, waarvan natuurliefhebbers beweerden dat ze geschoten werd door een jager en waarvan ook foto’s zouden gecirculeerd hebben in whatsappgroepen van jagers. Die foto’s kwamen nooit naar boven. In het onderzoek naar de dood van wolvin Naya werd een onderzoeksrechter aangesteld en 30.000 euro voor de gouden tip uitgeloofd. Dat zal hier niet het geval zijn, want een tam edelhert is geen beschermde wilde wolf.

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio

Bekijk alle jobs