Reizende tentoonstelling en film over Anne Frank strijkt neer in Herentals

Ronny Neefs, voorzitter van Brigade Prion 2.0, zal zelf ook een paar gegidste rondleidingen voor zijn rekening nemen.  © Bert De Deken

Herentals -

Amper 15 was ze toen ze door de nazi’s werd opgepakt in Amsterdam, een half jaar later was ze dood. Anne Frank droomde ervan schrijfster te worden en die droom kwam ­– via haar teruggevonden dagboek – postuum toch nog uit. Vanaf zaterdag 24 september loopt gedurende drie weekends de tentoonstelling Laat me mezelf zijn - Het levensverhaal van Anne Frank in Moktamee.

Marc Helsen

Met deze reizende expo wil de Anne Frank Stichting jongeren informeren over Anne Frank en de Holocaust. Ook wil ze hen uitdagen na te denken over onderwerpen als identiteit, vooroordelen en discriminatie. De tentoonstelling opent zaterdag om 14u in aanwezigheid van gastspreker Regina Sluszny (83) in Moktamee, Boverij 30. Als kind zat zij ondergedoken tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze is voorzitter van het forum van de Joodse organisaties in België en vicevoorzitter van de organisatie van Het Ondergedoken Kind.

Anna Frank ©  RR

“Met deze expositie wil de Anne Frank Stichting jongeren informeren over Anne Frank en de Holocaust”, zegt Ronny Neefs, voorzitter van de vaderlandslievende vereniging Brigade Piron 2.0, die de expo naar Herentals haalde. “We stichtten onze vereniging in 2019 omdat de vaderlandslievende verenigingen qua ledental waren uitgedoofd en er een lacune viel”, zegt Neefs. “Ondertussen hebben we toch al vijftig leden. We vinden het belangrijk oorlogsgebeurtenissen in ere te houden. De respons op de expo bij de Herentalse scholen is goed, er hebben ook scholen uit Vorselaar, Lille en Viersel al een rondleiding aangevraagd, vooral voor hun leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar.”

Dagboek

Annelies Marie Frank (°Frankfurt am Main, 12 juni 1929 – +Bergen-Belsen, februari 1945) was een Duits en later statenloos Joods meisje dat wereldberoemd is geworden door het dagboek dat ze schreef tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen ze ondergedoken zat in Het Achterhuis aan de Prinsengracht in Amsterdam. Zij stierf vermoedelijk in februari 1945 aan vlektyfus in het concentratiekamp Bergen-Belsen.

Oude foto’s tonen het leven uit de oorlogsjaren.  ©  BERT DE DEKEN

Op 6 juli 1942 was Anne met haar familie ondergedoken in Het Achterhuis, maar daar werden ze na meer dan twee jaar ontdekt. Ze werden op 4 augustus 1944 door de Duitsers opgepakt, wellicht werd de familie Frank verraden, al is niet bekend door wie.

De dagboekpapieren (de notitieboeken en losse vellen) werden na de arrestatie gevonden op de vloer van Het Achterhuis door twee personeelsleden die tot de helpers van de onderduikers behoorden: Miep Gies en Bep Voskuijl. Miep Gies verstopte ze in haar bureaula in de hoop ze ooit aan Anne terug te kunnen geven. Maar van de zes onderduikers en twee Joodse helpers die werden opgepakt, overleefde alleen vader Otto Frank de gruwel van de concentratiekampen. Anne’s dagboek werd na de oorlog postuum gepubliceerd en is een van de meest gelezen boeken ter wereld. Het werd uitgegeven in zeventig landen.

Het dagboek van Anna Frank. ©  BERT DE DEKEN

De inhoudelijke opbouw van de expositie in Moktamee maakt het mogelijk voor de bezoekers om zich te identificeren met het persoonlijke verhaal van Anne Frank. Grote foto’s tonen Anne’s vroege jeugd in Frankfurt, de emigratie naar Amsterdam en de periode dat ze ondergedoken leefde. De tentoonstelling verbindt telkens het verhaal van de familie Frank met de belangrijke gebeurtenissen uit die tijd: de opkomst van het nationaal-socialisme, de uitsluiting en discriminatie van de joodse bevolking die uiteindelijk tot de Holocaust leidde.

Het Achterhuis in detail bekeken. ©  BERT DE DEKEN

In een tweede, actuele gedeelte van de tentoonstelling, komen jongeren zelf aan het woord. Ze vertellen over vier onderwerpen die voortkomen uit het historische verhaal: identiteit, groepsidentiteit, discriminatie en reageren op discriminatie.

Getuigenis

Zaterdag kan je tijdens de opening van de expo ook gaan luisteren naar Regina Sluszny. De Antwerpse is een lange tijd voorzitter geweest van de organisatie Het Ondergedoken Kind. Sinds 1 januari 2019 is ze ondervoorzitter van deze organisatie en voorzitter van het Forum der Joodse Organisaties. Zelf leefde ze als kind tussen 1942 en 1945 ondergedoken bij een niet-Joods gezin. Toen de oorlog voorbij was, was ze 6 jaar en kon ze terugkeren naar haar joods-orthodoxe ouders en ging ze zes jaar lang naar een joods-orthodoxe school. “Regina vertelt al vele jaren haar verhaal op scholen en bijeenkomsten als eerbetoon aan de mensen die haar gered hebben van de nazi’s”, zegt Ronny Neefs. “Ze is jarig op de dag dat ze hier in Herentals haar lezing houdt. Ze wordt dan 83. We zullen hier op de expo ook haar boek te koop aanbieden.”

Rondleidingen

Voor deze tentoonstelling kunnen scholen en andere groepen ook een rondleiding aanvragen via Ronny Neefs van de vaderlandslievende vereniging Brigade Piron 2.0 Nete & Aa (ronny.neefs@outlook.be).

Deze tentoonstelling wil jongeren uitdagen na te denken over onderwerpen als identiteit, vooroordelen en discriminatie. ©  BERT DE DEKEN

Een gegidste rondleiding voor scholen kost 34 euro (max. 25 personen). Een rondleiding voor andere groepen kost 60 euro (max. 25 personen). De rondleiding duurt maximaal twee uur.

De tentoonstelling zelf is drie weken lang gratis te bezoeken in Moktamee, Bovenrij 30, op zaterdag en zondag, van 14u tot 17u. Groepen tot 25 personen kunnen op een weekdag een gegidste rondleiding van anderhalf uur boeken voor 60 euro.

De tentoonstelling verbindt telkens het verhaal van de familie Frank met de belangrijke gebeurtenissen uit die tijd: de opkomst van het nationaal-socialisme, de uitsluiting en discriminatie van de joodse bevolking die uiteindelijk tot de Holocaust leidde.  ©  BERT DE DEKEN

Film: Waar is Anne Frank?

De Holocaust komt ook aan bod in de animatiefilm Waar is Anne Frank? De film ging op het filmfestival van Cannes in wereldpremière en werd door de European Film Awards genomineerd voor Beste Animatiefilm. De film is geschikt voor kinderen vanaf 9 jaar.

Verleden en heden lopen door elkaar in deze animatiefilm. Kitty, de denkbeeldige vriendin aan wie Anne Frank haar dagboekbrieven schreef, komt tot leven. Kitty stapt uit het dagboek dat tentoongesteld wordt in het Anne Frank Huis en belandt zo in onze tijd waar ze op zoek gaat naar Anne. Ze vindt Anne overal en nergens. Zo toont ze dat de geschiedenis van Anne Frank niet alleen over het verleden gaat maar ook over het heden.

Waar is Anne Frank? is een animatiefilm van de Israëlische filmmaker Ari Folman. Zijn ouders werden naar het concentratiekamp van Auschwitz gedeporteerd rond dezelfde periode als de familie Frank.

De film loopt op zondag 2 oktober om 14u in Moktamee op een groot tv-toestel. De plaatsen zijn beperkt, reserveren is verplicht via cultuurcentrum@herentals.be.

www.schaliken.be

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio

Bekijk alle jobs