Al acht Brugse zwanen overleden aan vogelgriep: “Doen er alles aan om verspreiding te voorkomen”

 ©  mvn

Brugge -

In Brugge zijn al acht zwanen overleden na een uitbraak van vogelgriep. “We voorzien onmiddellijk in verhoogd toezicht”, zegt schepen Mercedes Van Volcem.

Koen Theuns

Droef nieuws vanop de Brugse Reien. Kort na één bevestigd geval van vogelgriep zijn nu al acht zwanen overleden aan de ziekte. De dieren waren nog maar sinds mei weer in hun normale habitat nadat ze maandenlang waren opgehokt als gevolg van de uitbraak vorig jaar. Toen waren de dieren nog met 88. Op dit moment zullen de Brugse zwanen niet opnieuw in quarantaine gaan.

“Ophokken wordt door het FAVV sterk afgeraden in dit stadium, omdat één besmette zwaan in een groep dicht op elkaar problemen kan veroorzaken. Het is beter om hen in openlucht te laten en zo wat afstand te creëren”, zegt Mercedes Van Volcem (Open VLD), Brugs schepen van Openbaar Domein (Open VLD).

Meerdere controles per dag

Wel wordt de situatie van de Brugse zwanen nauwlettend in het oog gehouden. “Verzorgers gaan twee tot driemaal per dag ter plaatse om de dieren visueel te checken op symptomen. Dode zwanen of watervogels worden zo snel als mogelijk verwijderd en onderzocht door een lab. Ook zieke dieren worden meteen weggehaald en in isolatie geplaatst. Hun gezondheid en welzijn wordt opgevolgd door een dierenarts, de verzorgers en het Vogelopvangcentrum.”

Ook nemen de verzorgers bijkomende maatregelen om verdere verspreiding tegen te gaan. Zo zullen ze bij het vullen van de voederbakken telkens hun schoeisel ontsmetten voor ze van de ene naar de andere gaan. “We hopen dat de situatie snel zal stabiliseren en stellen alles in het werk om verspreiding te voorkomen”, besluit Van Volcem.

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio

Bekijk alle jobs